Broilerin koivet ovat minulle kyllä tuttua ruokaa, mutta muut siivekkäät ovat minulle vieraampia. Ankkaa tosin olen syönyt joitakin kertoja, mutta sillä kokemuksella en voi vielä luonnehtia itseäni ekspertiksi. Siksi hanhen koipien valmistaminen ja maistaminen onkin jotain aivan uutta ja jännittävää! 

Ensi tuntuma koipiin on, että ne ovat valtavan suuria ja valtavan rasvaisia! Ja niinpä osa rasvasta hyödynnetäänkin valurautapannun voitelussa, jotta koivet saadaan ruskistettua. Ruskistaminen aloitetaan nahkapuolelta, ja kaikkinensa yhden pannullisen ruskistaminen vie kymmenisen minuuttia. Eikä pannuun mahdu kuin kolme koipea kerralla, kun ne ovat niin valtaisan suuria. Jonkinlainen roiskesuoja kannattaa muuten olla, sillä hanhen rasva tuntuu olevan hyvin räiskyvää sorttia...

DSC_0039.jpg

Kullanruskeaksi muuttuneet koivet maustetaan suolalla, mustapippurilla ja kuivatulla timjamilla, ja kaikki pannulle jäänyt rasva kaadetaan koipien päälle korkeareunaiseen uunivuokaan.

DSC_0043.jpg

Sitten vain koivet uuniin. Koska uunivuoan pohjalla on rasvaa, vuokaa vasten olevasta lihasta tulee miltei confitmaista todella pehmeää ja mureaa lihaa, kun taas ylöspäin olevat koiven osat muistuttavat enemmän perinteisesti uunissa paistettua lihaa.

Hanhea varten uunissa saa olla lämpöä noin 150 astetta, ja aikaa koipien kypsyminen vie peräti kaksi tuntia. Siinä ajassa nahasta tulee todella rapea ja liha on takuulla kypsää mutta edelleen mehevää ja pehmeää.

Kun koivet alkavat olla valmiita, voi valmistaa niiden lisäkkeet. En tiedä, mitä hanhen kanssa "kuuluisi" syödä, mutta luulen, että samankaltaiset lisäkkeet kuin broilerin kanssa ovat aivan passeleita. Niinpä lautasella on hanhen lisäksi sitruunalla ja valkosipulilla maustettua polentaa, hunajassa haudutettuja porkkanoita, vihreitä papuja sekä raparperichutneyta.

DSC_0047.jpg

Chutney on ostettu eräästä käsityötapahtumasta, joten sen reseptiä minulla ei ole. Raparperin lisäksi siinä maistuu ainakin inkivääri ja valkosipuli, ja etiketissä sanotaan chutneyn sopivan nimenomaan broilerin kaveriksi.

Hunajaporkkanat ovat omia ikisuosikkejani miltei minkä tahansa ruoan lisänä, ja niitä on todella helppo ja nopea valmistaa: Porkkanat pestään, kuoritaan ja pilkotaan noin viiden sentin mittaisiksi tikuiksi. Tikkuja kuullotetaan hetki paistinpannulla voissa, ja sen jälkeen joukkoon laitetaan juoksevaa hunajaa. Kun hunaja on sekoittunut tasaisesti porkkanoihin, pannulle kaadetaan pieni tilkka (niin että porkkanat osittain peittyvät) kylmää vettä ja annetaan porkkanoiden kypsyä. Kun vesi on haihtunut, ovat porkkanatkin yleensä juuri sopivan pehmeitä. Lopuksi ne maustetaan suolalla ja ripauksella pippuria tai timjamia – voila!

DSC_0044.jpg

Hanhi on väriltään hyvin tummanruskeaa, miltei kuin hirven lihaa, ja makukin on hyvin riistamainen. Ei todellakaan mitään pikaruokaa, mutta erittäin maukasta ja sinäänsä helppoa, kun uuni hoitaa suurimman osan työstä :)