Tällä viikolla vietetään kotimaisten kasvisten sadonkorjuuviikkoa. Monenlaista satoa on toki ehditty jo poimia pitkin kesää ja alkusyksyä, mutta nyt alkavat olla käsillä viimeiset hetket kerätä marjapensaiden ja metsien antimet (syksysieniä lukuun ottamatta) talteen.

Minä tein varsinaisen kaupunkilaistytön sadonkorjuuretken torille ja keräsin talteen maukkaan punaherukka- ja karviaissadon. Herukat päätyivät sellaisenaan ja sileänä soseena pakkaseen myöhempää käyttöä varten, mutta karviaisista syntyi syksyinen, kardemummalla maustettu karviaiskääretorttu.

DSC_0914.jpg

Keitin ensin karmiininpunaista, makeaa karviaishilloa, johon tarvitaan litra tummia karviaisia.

DSC_0885.jpg

Perattujen karviaisten lisäksi hilloon tarvitaan tilkkanen vettä, hillo- ja marmeladisokeria sekä ihanan tuoksuvaa kardemummaa, joka tuo mukavaa mausteisuutta hilloon.

DSC_0888.jpg

Karviaiset ja tilkka vettä (0,25 dl) kiehautetaan ja sekaan kaadetaan 150 grammaa hillo- ja marmeladisokeria. Seosta keitellään välillä sekoittaen noin 15 minuuttia, tai kunnes karviaiset ovat lähes kokonaan hajonneet. Hillo kaadetaan kiehuvalla vedellä desinfioituun hillopurkkiin tulikuumana, ja purkki suljetaan välittömästi.

DSC_0893.jpg

Annoin hillon jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirsin sen jälkeen jääkaappiin odottamaan kääretortun tekoa. Maukkaan karviaishillon kaveriksi sopii hieman rouheisempi kääretorttupohja, joten käytin fariinisokeria, kolmen viljan lesettä sekä grahamjauhoja:

Rouhea kääretorttupohja:

4 kananmunaa

1,5 dl fariinisokeria

0,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl grahamjauhoja

0,5 dl kolmen viljan lesettä

2 tl leivinjauhetta

1 maustemitta kardemummaa.

Pohjassa erottuu ihanasti leseen karkeus sekä tummat kardemummahippuset, ja voi taivas sitä tuoksua! Fariinisokerin paahtunut makeus yhdessä viljaisan ja kardemumman tuoksun kanssa :)

DSC_0902.jpg

Paistoin pohjaa 225-asteisen uunin alatasolla noin 8 minuuttia, minkä jälkeen se irtoili reunoista helposti ja oli mattapintainen ja kullanruskea. Kumosin pohjan välittömästi sokeroidulle, puhtaalle leivinpaperille ja irrottelin varovasti paistoleivinpaperista. Tulipa siitä ihanan mehevä ja kuohkea; taidan jatkossakin korvata ainakin osan sokerista fariinisokerilla, josta tuntui tulevan todella jämäkkä vaahto.

DSC_0905.jpg

Kun pohja oli jäähtynyt, levitin tortulle purkillisen vaniljarahkaa sekä aimo annoksen kylmää ja mukavan napakaksi tekeytynyttä karviaishilloa.

DSC_0908.jpg

Sitten vain rullaatirullaa. Tortun saa rullata aika napakasti, sillä tämä ei ole ylitsepursuavan täyteen täytetty, joten hillo ei tursua holtittomasti ulos. Ja toisaalta mitä se haittaisi, vaikka tursuisikin. Leipuri voi siitä testimaistella ;)

DSC_0915.jpg

Ja päätypalathan leipuri saa aina koemaistaa :)

DSC_0917.jpg

Muutoin tämä torttu, joka sai viimeistelyksi päälleen vielä paahdettuja mantelilastuja ja aivan pienenpienen himppusen rouhittua kardemummaa, päätyi tänään työtovereideni perjantaita makeuttamaan. Ja kuulemma saan viedä herkkuja jatkossakin, joten ei tämä torttu kovin vikaan voinut mennä! Herkullista sadonkorjuuviikonloppua! :)