Helsingin Sanomat kirjoitti 24.8. (http://www.hs.fi/ruoka/art-2000005336308.html) unkarilaisen Tokaji-jälkiruokaviinin ja suomalaisten lakkojen olevan yksi maailman parhaista makuyhdistelmistä. Koska kesäiseltä Budapestin reissulta mukaan tarttui pullollinen viiden puttonyosin (asteikko 1–6: kertoo makeudesta) Tokajia ja syksyn lakat on juuri säilötty, täytyi väitettä tietenkin päästä testaamaan.

20170902-180420.jpg

HS suosittelee vaniljajäätelöä "makunystyröiden puhdistamiseen", mutta itse kallistuin lämpimään jälkiruokaan ja kanelikermassa haudutettuun leipäjuustoon.

200 g leipäjuustoa

noin 1 dl vispikermaa

noin 1 rkl ruokokidesokeria tai fariinisokeria tms.

noin 0,5 tl kanelia.

Leipäjuusto laitetaan uunin kestävään vuokaan ja pienessä kulhossa sekoitetaan sokeri ja kaneli kermaan. Mausteita laitetaan tietenkin oman maun mukaan niin, että makeus ja kaneli tuntuvat juuri itselle sopivilta. Sokeria kuitenkin mieluummin vähemmän kuin enemmän, koska sekä lakkahillo että viini ovat makeita. Maustettu kerma kaadetaan leipäjuuston päälle, ja astia laitetaan 175-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

20170902-175035.jpg

Juusto saa pysyä kiinteänä, mutta lämpö saa sen pehmenemään sisältä juuri ihanasti hampaille antautuvaksi, ja makea ja kanelinen kerma imeytyy siihen hivenen. 

Juusto leikataan lämpimänä annospaloiksi ja kermaa nostellaan juuston päälle liemeksi.

20170902-180507.jpg

Päälle lusikoidaan aimo keko joko sokeroituja lakkoja tai lakkahilloa (kiitos äiti maailman parhaasta hillosta!) ja lasiin kaadetaan kahdeksan senttiä vaaleankeltaista viiniä. En ole viiniekspertti, mutta käsittääkseni valkoviinit (myös vaaleat jälkiruokaviinit) nautitaan jäähdytettyinä. Maistelin Tokajia huoneenlämpöisenä ja miltei jääkaappikylmänä, ja ainakin omien makumieltymysteni mukaan hedelmäisyys ja makeus ovat miellyttävämmät viileänä.

20170902-180437.jpg

Lakan maku on todella selkeästi havaittavissa Tokajissa, joten on helppo ymmärtää, että se on täydellinen kumppani lakkajälkiruoalle. Lisäksi viini muistuttaa ilahduttavasti lempijuomaani, japanilaista Umeshu-viiniä, joka on tehty aprikoosin kaltaisesta umehedelmästä (suomeksi ehkä japaninaprikoosi?). Samankaltaisuus lakan ja viinin makujen välillä on kuitenkin niin selkeä, että mielestäni esimerkiksi portviini ja tumma suklaa tuovat enemmän uusia piirteitä esiin toisistaan. Tokaji menee kuitenkin jatkoon siinä mielessä, että aion kokeilla sitä jälkkäriviininä muidenkin – suolaisempien ja voimakkaampien – juustojen kanssa, joille se voisi olla vinkeä makupari!