Meillä oli huushollissa viikonloppuna synttärit, joten se tiesi kakkuhommia. Rakastan täytekakkujen suunnittelua, koska makuyhdistelmät ovat käytännössä rajattomat, mutta samalla kakkujen tekoon liittyy myös aina suuri jännitysmomentti, sillä yleensä vähintään yksi vaihe epäonnistuu - joskus paisto, usein kerrosten leikkaaminen, harvemmin täytteet mutta usein kuorruttaminen. Mutta koska olen vain autuas kotileipuri, pienet epäonnistumiset eivät kaada maata eivätkä kuuta ja nautin myös kakkujen tekemisestä suuresti. Se on vain se pieni perfektionisti minussa, joka haluaisi kaiken olevan täydellistä ;) Nyt kuitenkin oli kaksi mahdollisuutta onnistua, sillä toinen kakku meni synttärisankarin futisjoukkueelle ja toinen jäi kotiin.

Ensiksi tein kaakaopohjaisen minttusuklaakakun, joka onnistui mielestäni oikein hyvin ja kuulemma myös maistui hyvältä. Itse maistelin vain eri vaiheet yksitellen, mutta uskon kyllä niiden perusteella myös lopputuleman olleen hyvää ;)

DSC_0066.jpg

Pohja:

6 kananmunaa

2 dl sirosokeria

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

2 rkl maitoa.

Tein pohjan keskiviikkoiltana ja käytin 24-senttistä irtopohjavuokaa. Pohja sai rauhassa tekeytyä torstaihin, jolloin leikkasin kakun kolmeen osaan ja täytin sen.

Täyte:

1 prk maustamatonta tuorejuustoa (250 g)

2 dl vispikermaa

200 g minttukrokanttisuklaata

noin 1 dl marianne crunch -rouhetta

2 liivatelehteä + pieni tilkka minttukahvijuomaa liuotukseen

kostutukseen minttukahvijuomaa.

Vaahdotin ensin kerman, sekoitin joukkoon tuorejuuston sekä sulatetun suklaan ja kaadoin minttukahvijuomaan liuotetut liivatteet. Lopuksi kääntelin joukkoon sen verran mariannerouhetta, että täytteeseen tuli mukavasti suutuntumaa.

Kokoan yleensä täytekakut oikein päin samaan irtopohjavuokaan, jossa olen ne paistanut. Laitan vuokaan ensin kelmua ja sen päälle vielä sopivan kokoisen leivinpaperin, jotta saan kakun aikanaan nostettua pois irtopohjavuoan pohjan päältä.

DSC_0052.jpg

Kostutin pohjan ja laitoin puolet täytteestä pohjan päälle. Sen jälkeen toinen kerros, kostutus ja loppu täytteestä.DSC_0054.jpg

Sitten vain päällimmäinen kerros paikoilleen, sillekin oma osuus kostutuksesta ja kelmut ympärille, jotta pinta ei kostutuksesta huolimatta kuivahda.

DSC_0055.jpg

Seuraavana päivänä, joka oli siis myös kakun syöntipäivä, kuorrutin kakun.

Kuorrutus:

4 dl vispikermaa

4 rkl tomusokeria

3-4 rkl tummaa kaakaojauhetta.

Vatkasin kerman vaahdoksi ja lisäsin samalla siivilän läpi sen verran tomusokeria ja kaakaojauhetta, että kuorrutus sekä' maistui hyvältä että tuntui riittävän napakalta rakenteeltaan.

Purin kakun tietenkin pois vuoasta kuorrutusta varten (yllättävää), ja kerrokset näyttivät hyytyneen oikein hyvin.

DSC_0056.jpg

Levitin kuorrutusta kakun päälle ohuen kerroksen nuolijalla,

DSC_0060.jpg

ja reunoille pursotin pystyraidat tähtityllalla.

DSC_0058.jpg

Jotta täytteen maut näkyisivät jo päältä päin, otin käyttöön vasarani (jokaisella ihmisellä täytyy olla vasara keittiössä ;)) ja murskasin kourallisen marianne-karamelleja pinnan koristeeksi.

DSC_0063.jpg

Ja näin syntyi minttusuklaakakku, josta riitti joukkueelliselle aikuisia jalkapalloilijoita :)

DSC_0067.jpg

 

Toinen kakku sai innoituksensa kondenssimaidosta, jota olen ansiokkaasti käyttänyt jos jonkinlaisiin leivonnaisiin ja jota olen syönyt vähintään yhtä ansiokkaasti myös sellaisenaan, koska se on mahdottoman hyvää. Mutta se on myös hyvin hyvin makeaa, joten tasapainotukseksi tein toisen täytteen kirpsakoista vadelmista. Syntyi siis kondenssikinuski-vadelmakakku.

DSC_0106.jpg

Pohja (24 cm irtopohjavuokaan)

6 munaa

2 dl sirosokeria

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

+ kostutukseen kinuskinokareella makeutettua maitoa

Täyte 1

1 purkki kondenssimaitoa

125 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl vispikermaa

2 liivatelehteä + vettä liuotukseen

Täyte 2

noin 250 g vadelmahilloa 

125 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl vispikermaa

2 liivatelehteä + vettä liuotukseen

Kuorrutus

2 dl kermaa

2 dl fariinisokeria

2 rkl voita

ripaus suolaa

+ kermavaahtoa (n. 3 dl) pursotukseen ja vadelmia pinnalle.

Alun vaiheet ovat aivan samat kuin minttusuklaakakussa, mutta tein pohjan torstaina, täytin perjantaina ja kuorrutin lauantaina, jolloin kakku myös syötiin. Tosin kondenssimaitoa täytyy keittää 3 tuntia, jotta siitä saa tummanruskeaa ja paksua kinuskia, ja jotta se ehtii jäähtyä, keitin sen jo keskiviikkona. Tältä se saisi näyttää keittämisensä jälkeen:

DSC_0051.jpg

Tämä pohja kohosi uunissa enemmän kuin kaakaopohja, joten tästä tuli jo senkin puolesta näyttävämpi. Myös täytettä tuli hieman isommat annokset, joten tästä tuli kivan korkea kaakkunen. Laitoin alempaan väliin kinuskitäytteen, koska kondenssikinuskin ansiosta siitä tuli niin paksua ja jämäkkää, että ajattelin sen kestävän kakun painon paremmin kuin vadelmatäyte.

DSC_0075.jpg

Ylemmän välin täytin vadelmatäytteellä ja pakasteesta otetuilla puutarhavadelmilla, joiden kirpeys taittaa kinuskin makeutta.

DSC_0080.jpg

Jääkaapissa kelmupaketissa vietetyn yön jälkeen kakku näytti oikein herkulliselta ja kerrokset ilahduttavan tasaisilta!

DSC_0088.jpg

Oikeastaanhan tämä on kahden kinuskin kakku, koska kondenssikinuskista ei saa tasaista ja kiiltävää kuorrutetta, joten tein sen keittämällä kermaa ja fariinisokeria noin vartin ajan. Hyvän kiillon ja pienen suolaisen loppusilauksen varmistin oikealla voilla. Kinuski levittyi kauniisti ja sitä tuli 2 dl + 2 dl + 2 rkl -annoksesta melko reilusti, joten leipuri sai huoletta tehdä laaduntarkkailua matkan varrella.

DSC_0093.jpg

Kun alussa mainitsin (aina) jossain kohdassa iskevistä haasteista, tässä kakussa ne ilmestyivät vasta kerman pursottamisvaiheessa. Vaikka sekä kakku (annoin kakun jäähtyä jääkaapissa kinuskin levittämisen jälkeen) että kermavaahto oli jääkaappikylmää, jostain syystä kerma ei pursottunut kovin kauniisti vaan oli turhan valuvaa.

syntt%C3%A4rikakku.jpg

Onneksi kauneus on vain katsojan silmässä ja maku on se, joka suuhun matkaa, joten pienet kauneusvirheet eivät pilanneet kakkua saatikka juhlapäivää, vaan päinvastoin kakku maistui sekä sankarille että vieraille :)