Viikonlopun sienisaaliista tuli kahdenlaista sieniherkkua: kantarellikeittoa ja tattipaistosta.

Tämä sienikeiton ohje on niin hyvä, että olen tehnyt sillä sienikeiton toisensa perään aina vain erilaisia sieniä ja hieman erilaisia mausteita käyttäen. Tällä kertaa kauniin oranssinpunaisessa keitossa on siis tuoreita kantarelleja, mutta yhtä lailla esim. suppikset, tatit ja mustatorvisienet käyvät niin tuoreina, pakastettuina kuin kuivattuina:

1 l tuoreita kantarelleja

1 sipuli

nokare voita paistamiseen

1 prk tomaattipyreetä

noin 8 dl vettä

kasvisliemikuutio

1 prk (200 g) kantarellin makuista tuorejuustoa

mustapippuria

+ tuoretta persiljaa

noin 2 rkl maissitärkkelystä + tilkka vettä liuottamiseen.

Hienonnettu sipuli kuullotetaan öljyssä ja joukkoon sekoitetaan tomaattipyre niin, että koko seoksen tulee upean punaista. Seuraavaksi joukkoon lisätään erillisellä pannulla höyrytetyt sienet. Pakastetut sienet on toki höyrytetty jo ennen pakastamista, joten ne ovat käyttövalmiita heti.

Kun sienetkin on pyöritelty tomaatti-sipuliseoksessa, joukkoon kaadetaan vesi, liemikuutio ja mausteet ja keiton annetaan kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Valmis keitto maustetaan maun mukaan mustapippurilla ja suurustetaan maissitärkkelysestä ja vedestä tehdyllä suuruksella, joka kaadetaan keittoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kun keitto on suurustamisen jälkeen kiehunut noin 3 minuuttia, tuorejuusto hämmennellään keiton joukkoon. Lopuksi keitto viimeistellään tuoreella persiljalla.

20151004-134009.jpg

Keitonkaan tekeminen on ei ole iso homma, mutta jos kaipaa vielä nopeampaa sieniruokaa, paistos on oiva valinta.

20170827-172842.jpg

Tässä on käytetty herkkutatteja, mutta muutkin sellaiset sienet, jotka eivät vaadi pitkää kypsennystä, käyvät hyvin. Ensin sienet pilkotaan ja mahdolliset etanansyömät ja muut huonot kohdat leikellään pois.

20170827-171626.jpg

Sitten pannu kuumenemaan ja voita pannulle. Ensin kuullotetaan sipuli pehmeäksi ja sitten lisätään sienet paistumaan ja saamaan kauniin kullanruskean pintaävärin. Mausteiksi sopii jälleen yksinkertaiset maut, kuten suola, mustapippuri ja persilja – tai esimerkiksi pieni loraus soijakastiketta ja muutama hienonnettu timjaminoksa.

Kun sienet ovat paistuneet kauniiksi, ne ovat valmiita nostettavaksi vaikka paahdetun jälkiuunileivän päälle. Jos suolaa tuli laitettua hieman niukasti (sienet vaativat aika paljon!), pieni määrä raastettua parmesaania antaa sopivan lisäsuolan eikä kuitenkaan peitä sienten omaa makua alleen.

20170827-172817.jpg

Nyt on hetkeksi sienikiintiö täynnä, mutta silti odotan jo suppilovahveroiden nousemista, jotta saisin tehtyä niistä ainakin sienipiirakan...