Nyt kun vihdoin on saatu hieman aurinkoa ja lämpöä ainaisten sateiden tilalle, jäätelöhammasta alkoi välittömästi kolottaa. Himoittelin amerikkalaistyyppistä frozen yogurtia eli hieman pehmiksen tapaista mutta vähemmän makeaa ja enemmän hapanta jugurttijäätelöä, ja päätin kokeilla tehdä sellaista itse. Aloitin jäätelön teon eilen illalla, ja tänään töiden jälkeen pääsin maistelemaan tuotoksia, joita syntyikin kolme erilaista...

kotij%C3%A4%C3%A4tel%C3%B6t.jpg

Aloitin jugurttijäätelön teon vatkaamalla sähkövatkaimella keskenään suurinpiirtein yhtä paljon bulgarianjugurttia ja maustamatonta tuorejuustoa sekä vaniljauutetta, -sokeria ja hunajaa.

175 g Philadelphia-tuorejuustoa

200 g bulgarianjugurttia

1 rkl hunajaa

1 tl vaniljauutetta

2 tl vaniljasokeria.

DSC_0594.jpg

Vatkasin massaa muutaman minuutin pienimmällä teholla aloittaen ja pikkuhiljaa kierroksia lisäten. Massa kuohkeutui hieman vatkaamisen myötä, mutta ennen kaikkea hunaja ja vanilja sekoittuivat tasaisesti ja rakenteesta tuli uskomattoman sileää - kuin pehmytjäätelöä jo tässä vaiheessa!

DSC_0598.jpg

Laitoin jäätelön tiiviiseen rasiaan ja pakkaseen. Jugurttijäätelöstä tulee siinä mielessä perinteistä jäätelöä, että se on maitopohjainen. Kaksi muuta kokeiluani ovat sen sijaan kumpikin vain kahden raaka-aineen jäätelöitä, ja pääraaka-aine kummassakin on ehkä hieman yllättäen banaani! Pilkoin kaksi suurta, ylikypsää banaania paksuhkoiksi viipaleiksi ja laitoin nekin yön yli pakkaseen.

DSC_0605.jpg

Umpijäiset banaanit saavat olla huoneenlämmössä 15-20 minuuttia ennen jäätelön valmistamista, jotta ne eivät riko sauvasekoitinta. Kylmät, jäiset banaanit nimittäin muuttuvat sauvasekoittimen tai tehosekoittimen terän alla uskomattoman kermaiseksi ja sileäksi jäätelömassaksi, joka on itse asiassa herkullista sellaisenaankin!

DSC_0608.jpg

Puolitin banaani"survoksen" (mikä aliarvioiva ilmaus siitä silkkisestä, kermaisesta ja täyteläisestä koostumuksesta) kahteen eri astiaan, ja toiseen sekoitin ruokalusikallisen raakalakritsijauhetta ja toiseen ruokalusikallisen karkeaa mantelivoita.

DSC_0613.jpg

Näin syntyy kolme keskenään hyvin erimakuista, ihanaa ja kotitekoista jäätelöä :) Lakritsi on yksi suosikkimakujani kermajäätelöissä, ja tässä lakritsin maku pääsee vielä aivan eri tavalla esiin kuin perinteisissä jäätelöissä. Pähkinät ja hedelmät sopivat tunnetusti yhteen, ja siksi mantelin ja banaanin liitos hurmaavuus ei juurikaan yllätä. Ripottelin jäätelön päälle vielä aavistuksen paahdettuja mantelilastuja, jotta mantelin ihanan pähkinäinen aromi ei varmasti piiloudu banaanin alle.

DSC_0619.jpg

Banaanipohjaisten jäätelöiden rakenne on uskomattoman täyteläinen ja samettinen; todella vaikea uskoa, että niissä ei ole käytetty kermaa tai kondenssimaitoa tai glukoosisiirappia parantamaan koostumusta. Ja jos jotakin, niin näitä jäätelöitä voi aiheellisesti kutsua nimellä nicecream - nämä takuulla ovat hyväksi syöjälleen <3

Jugurttijäätelön maku on mahtavan raikas ja freesi, mutta rakenteessa minulla on vielä tekemistä. Annoin jäätelön olla noin 20 minuuttia huoneenlämmössä ennen nauttimista, mutta silti rakenne on hieman hiutaleinen eikä suussasulavan sileä, kuten toivoin. Mutta maku on siis todella minulle mieleen, ja tätä voisin kuvitella nautiskelevani hellesäällä esimerkiksi tuoreiden marjojen kanssa. Nytkin ripottelin pallon päälle hieman metsämustikoita ja lorautin tilkan kuusenkerkkäsiirappia, jotka yhdessä antavat mukavaa kirpakkuutta ja makeutta vaniljaiselle jäätelölle.

DSC_0621.jpg

Toivottavasti aurinkoisia päiviä riittää vielä, jotta tarkenen nautiskella kotijäätelökioskini antimista tulevinakin päivinä... :)