Kala on ihanaa. Paneroidut muikut, mummon tekemä kalakukko, paistettu ahven, kuharullat kylmäsavulohitäytteellä, uunilohi... Listaa voisi jatkaa pitkälle ja antaa kuolan valua rinnuksille asti. Minun lähikauppani ei kuitenkaan tänään tarjonnut mitään näistä ja Jyväsjärvikin on epämääräisessä jään ja sulan välivaiheessa, joten kaikki pilkkimiset ja muut kalojen narraamiskonstit voi surutta unohtaa. Ei sillä, että osaisin edes kalastaa. Olen ehkä yhden kerran elämässäni ollut iskän mukana talviverkoilla (oli kylymä!) ja pienenä tyttönä mummolassa tuli ongittua ihanille kisumisuleille särkiä ja säyneitä. Haaveena olisi kyllä opetella kalastamaan siten, että saisi saalistakin. On kieltä ihastuttava ajatus, että pakkasessa olisi folionyyttejä, joissa lukisi esimerkiksi kaksi pulskaa kuhafilettä.

Noh, tähän hätään ei siis ollut pulskaa eikä edes laihaa kuhaa, joten oli tyytyminen pakastealtaan seihin. Vai seitiin? Sanotaan vaikka seitiin, jota oli tänään päivän menyyssä. Kuten ehkä aiemmista postauksista voinee päätellä, pidän sitruunasta. Siispä sekä kala että sen lisukkeet saivat osansa sitruunasta.

Kala ei saanut osakseen muuta käsittelyä kuin kevyen leivityksen ja paistamisen. Leivityksen tein polentasta, vehnäjauhosta, suolasta ja sitruunapippurista. Polenta tuntuu käsissä karkeusasteeltaan samalta kuin korppujauho, joten siitä sai kivan rapsakan pinnan kalalle, minkä lisäksi tein samaista polentaa myös lisäkkeeksi. Polentahan on karkeahkoa maissijauhoa tai -ryyniä, joka kypsennetään samalla tavoin kuin couscous. Maitoon tai kermaan tehtynä polenta on kuitenkin tylsää ja mautonta, joten tämä alun perin Henri Alenin valkosipuli-sitruunapolentan ajatus on kerrassaan mainio:

1 valkosipulin kynsi kuullotetaan voissa pieneksi pilkottuna

1,5 dl polentaa pyöräytetään voi-valkosipuliseoksessa

n. 7,5 dl kasvislientä lisätään sekaan pikkuhiljaa niin, että puuro sakenee koko ajan

1/2 sitruunan mehu ja vähän raastettua kuorta sekoitetaan seokseen

+halutessaan nokare vielä voita lopuksi.

Tämä on siis minun tulkinta reseptistä, jonka alkuperäisversio löytyy täältä: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/Omenaista+j%C3%A4nispaistia+ja+sitruunapolentaa/a1381293774337.

Polentan ja kalan lisäksi halusin annokseeni vielä jotakin vihreää tuomaan väriä ja vitamiineja, joten keitin vihreitä papuja, joihin lisäsin pienen nokareen voita ja aavistuksen -ylläripylläri- sitruunanmehua. Täysipainoinen arkiateria oli valmis, ja saatoin taas vatsa täynnä haaveilla uusista ruokaunelmista :)

20140401_165744%5B1%5D-normal.jpg