Ensi viikolla vietetään valtakunnallista omenaviikkoa (http://www.kasvikset.fi/images/ajankohtaista/Teemaviikot_2016.pdf). Vaikka omenat ovat kypsyneet tänä vuonna pari viikkoa etuajassa ja teemaviikko on sen takia hieman myöhässä, aion nauttia siitä täysin siemauksin ja herkutella ompuilla kaikissa mahdollisissa muodoissa! Omena-allergikoksi se on aika kova tavoite, mutta toisaalta ehkä mekaaninen siedätyshoito (rouskuttelen omenoita joka päivä eväänä) on tuottanut tulosta, koska en reagoi enää oikeastaan kuin tiettyihin ulkomaalaisiin lajikkeisiin... Aloitan teemaviikon viettämisen jo pienellä varaslähdöllä tänään ja teen amerikkalaista omenakakkua.

DSC_0108.jpg

Kakussa on mehevä munasokerivaahtopohja ja runsaasti kanelissa pyöriteltyjä omenalohkoja sekä sisällä että pinnalla. Omenalajikkeeksi sopii mikä tahansa kohtuullisen pehmeämaltoinen, koska miltei hilloksi kypsyvä omena tekee kakusta autuaan pehmeää ja helpottaa leikkaamista. Kotipihan puussa kasvaa juuri täydellisiä, punaposkisia omppuja :)

DSC_0880.jpg

Kakun valmistaminen alkaa omenoiden lohkomisella, ja tämä kakku on oiva ratkaisu, jos syli alkaa olla yli äyräiden täynnä kypsiä omppuja, koska tähän tarvitaan (koosta riippuen) 7–8 omenaa. Lohkotut omenat pyöritellään välittömästi kanelissa, jotta ne eivät ehdi tummua taikinan teon aikana.

Taikinaa varten vatkataan kananmunat, sirosokeri ja fariinisokeri kullanruskeaksi, kuohkeaksi vaahdoksi, jonka pinnalla pysyy hetken aikaa taikinasta tehdyt kuviot. Taikinaan käännellään nuolijalla keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe, ja lopuksi sekaan kaadetaan sulatettu margariinia.

Puolet taikinasta kaadetaan vuokaan, joka voi olla suurensuuri pyöreä vuoka tai noin 20x30-senttinen suorakaiteen muotoinen. Taikinan päälle laitetaan ensimmäinen omenakerros.

DSC_0082.jpg

Tällaisenaan leivonnainen olisi ehkä piirakka, mutta kakku siitä syntyy, kun päälle levitetään loput taikinasta ja pinnalle loput omenalohkot.

DSC_0083.jpg

Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia, jonka jälkeen reunat alkavat irrota leivinpaperista ja tikulla kokeiltaessa siihen ei tartu taikinaa. Valmis omenakakku tuoksuu paahtuneelle sokerille ja makealle omenalle sekä ihanan mausteiselle kanelille. Vesi herahtaa kielelle välittömästi, kun uunin luukku aukeaa!

DSC_0109.jpg

Kakku on helppo leikata annospaloiksi sahalaitaisella veitsellä sitten, kun kakku on jäähtynyt. Katsokaa, kuinka sivusta otettu kuva paljastaa kakun kuohkeuden:

DSC_0111.jpg

Mehevän "mussukkaa" kakkua ja kanelilla maustettua omenaa – tästä ei puutu kuin korkeintaan loraus paksua vaniljakastiketta <3

Amerikkalainen omenakakku 

6 kananmunaa

1,5 dl sirosokeria

1,5 dl fariinisokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g sulaa margariinia

+ 7–8 (puoli)pehmeämaltoista omenaa (esim. valkea kuulas)

 + noin 2 tl kanelia