En selkeästi saanut reissullani tarpeekseni Amerikan herkuista, koska aloin viikonloppuna sietämättömästi himoita maapähkinävoita. En sentään tohtinut lusikoida sitä suoraan purkista, vaan jalostin siitä tuorejuuston ja muutaman muun ainesosan kanssa suklaarouhe-maapähkinävoijuustokakun.

DSC_0525.jpg

Koska kyseessä on amerikkalainen kakku, mitat ovat (jälleen) osittain cup-yksikössä, mutta muuntaminen deseiksi onnistuu kohtuullisen kätevästi, kun muistaa, että 1 cup = 2,8 desilitraa. Pohja tehdään Oreo-täytekekseistä, jotka ovat suomalaisia lajitovereitaan tummempia ja rapeampia, mutta maussa ei oikeastaan minusta ole kovin suurta eroa. Tyrmätkää toki Oreo-fanit, jos olen aivan hakoteillä ;) Keksit murskataan ja niihin sekoitetaan sulaa voita, jotta saadaan aikaan kiinteä massa. Massa painellaan leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohjalle ja laitetaan jääkaappiin odottamaan täytettä.

Täytettä varten vatkataan ensin yhdessä kulhossa kerma ilmavaksi vaahdoksi, jota voi jo tässä vaiheessa makeuttaa pienellä määrällä sokeria. Toisessa kulhossa vatkataan Philadelphia-tuorejuusto, maapähkinävoi (minä pidän rouheasta maapähkinävoista, jossa on sattumia, mutta toki yhtä lailla voi käyttää sileää) ja sokeri herkulliseksi vaaleanruskeaksi, suolaisenmakeaksi massaksi. Maapähkinävoimassaan sekoitetaan Baileys-likööriin liuotetut liivatelehdet ja lopuksi joukkoon käännellään kermavaahto ja suklaarouhe. Osan rouheesta voi ripotella kakun pinnalle jo ennen hyytymistä, koska massa on sen verran kiinteää, että isommatkaan palaset eivät uppoa.

DSC_0528.jpg

Neljän tunnin hyytymisen jälkeen kakku on täydellisen leikkautuvaa ja tytisevän pehmeää - ja ennen kaikkea syntisen hyvää! Maapähkinävoin maku on parhaimmillaan aivan jääkaappikylmässä kakussa, ja rouskuvat suklaapalat ovat täydellinen pari aavistuksen suolaiselle pähkinäisyydelle. En ehtinyt edes kuvata ensimmäistä kakkupalaa, kun siitä oli jo kadonnut osa...

DSC_0533.jpg

Mutta onneksi saatoin myöhemmin ottaa santsipalasen, ja sain samalla kuvan myös kokonaisesta palasta :)

DSC_0531.jpg

Suklaarouhe-maapähkinävoijuustokakku

Pohja:

150 g Oreo-keksejä

noin 25 g sulaa voita

Täyte:

2 dl vispikermaa

300 g Philapdelphia-tuorejuustoa

100 g taloussuklaata (josta noin 80 g kakkuun, 20 g päälle)

3/4 cup maapähkinävoita

1/2 cup sirosokeria (+ noin 1 rkl kermavaahtoon)

3 liivatelehteä

noin 2 rkl Baileys-likööriä liivatteiden liuottamiseen.