Säät ovat suosineet ulkoilijaa tällä viikolla, ja eilisen luistelun ja luonnonjäillä ulkoilun jälkeen oli ihana tulla sisälle lämpimään. Kuuman teen kanssa teki mieli jotakin pientä hyvää, ja päätimme tehdä pikkuleipätaikinan, jonka jaoimme kahtia ja toisen puolen maustoimme Mars-patukoilla ja toisen valkosuklaalla ja kuivatuilla karpaloilla.

DSC_0107.jpg

Perustaikinaan makua antavat hieman paahdettu voi, tumma muskovadosokeri sekä kaurahiutaleet:

Pikkuleipätaikina (noin 20 kpl)

150 g voita

1 dl muskovadosokeria

0,5 dl taloussokeria

1 kananmuna

2 dl kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

pari tippaa vanilja-aromia

+ 2 Mars-patukkaa

+ noin 50 g valkosuklaata & 50 g kuivattuja karpaloita.

Voi sulatetaan pienessä kattilassa, ja sulamisen jälkeen sen annetaan poreilla kattilassa hiljalleen noin 5 minuuttia tai sen aikaa, että voi ensin vaahtoaa ja sen jälkeen hieman ruskistuu. Tämän idean sain lusikkaleipien reseptistä, sillä lusikkaleipien paahtuneen voin maku on kerrassaan ihana!

Hieman ruskistunut voi saa jäähtyä hetken aikaa, ja sen jälkeen siihen vatkataan sähkövatkaimella sokerit. Vaaleanruskeaan voi-sokeriseokseen vatkataan myös kananmuna ja vanilja, ja sen jälkeen joukkoon sekoitetaan keskenään sekoitetut jauhot.

Valmis perustaikina jaetaan kahteen kulhoon, ja toisessa taikinaan sekoitetaan pilkotut Mars-patukat ja toisessa rouhittu valkosuklaa sekä tarvittaessa hieman pienityt karpalot. Kummastakin taikinasta otetaan lusikalla noin 10 nököstä leivinpaperoidulle uunipellille.

DSC_0106.jpg

DSC_0104.jpg

Yhtä pellillistä paistetaan 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia tai niin kauan, että keksit ovat kullanruskeita. Suoraan uunista ottamisen jälkeen keksit ovat vielä pehmeitä, joten ne saavat rauhassa jäähtyä ja rapeutua pellin päällä.

DSC_0115.jpg

Sattui juuri niin sopivasti, että Mars-versiot ovat minun suosikkejani, ja toinen pikkuleipien maistelija pitää enemmän valkosuklaaversioista - ei siis tule kinaa toisista ja toiset jäisivät rasiaan muuttumaan korpuiksi...

DSC_0110.jpg

Hieman paksummiksi jääneet valkosuklaa-karpalotkeksit ovat ihanan pehmeitä ja jopa cookien tapaan aavistuksen sitkeitä keskeltä, kun taas Mars-keksit ovat ihanan rapeita ja toffeisia.