Nämä suklaa-mokkaruudut ovat vähän kuin mokkapala 2.0. Pohja on brownien tai mutakakun tapainen eli todella suklainen ja melko tiivis, ja kuorrute on makean kahvinen. Leivonnainen on gluteeniton ja laktoositon, joten se sopii monen herkuttelijan kahvihetkiin.
Ensin tehdään pohja, jota varten sulatetaan mikrossa tai kattilassa margariini ja tumma suklaa. Suklaata tarvitaan 175 grammaa, joten 200 gramman levystä jää juuri sopivasti para palaa leipurille...
175 g margariinia
175 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
4 dl sokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,75 dl raakakaakaojauhetta tai tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria.
Kun margariini ja suklaa ovat sulaneet tasaiseksi, kiiltäväksi ja ruskeaksi seokseksi, muut ainekset sekoitetaan joukkoon.
Tarkoitus on vain nopeasti sekoittaa ainekset yhteen, ei vatkata tai vaivata yhtään sen enempää. Valmis taikina kaadetaan leivinpaperoidulle uunipellille niin kuin kääretorttutaikina konsanaan.
25 minuuttia 175-asteisen uunin keskitasolla tekee tehtävänsä, ja ulos tulee läpikotaisin paistunut mokkaruutujen pohja.
Pohja saa jäähtyä rauhassa ennen kuorrutteen tekemistä, koska lämpimän pohjan päälle kaadettu kuorrute imeytyy pohjaan ja katoaa jäljettömiin. Esivalmisteluina voi kuitenkin jo keittää hyvää, vahvaa kahvia sekä varata kaikki muut ainekset:
5 rkl kahvia
50 g sulaa voita
3 rkl raakakaakaojauhetta tai tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
noin 4–5 dl tomusokeria
+ nonparelleja tai strösseleitä pinnalle.
Kahvi ja sulatettu voi sekoitetaan keskenään ja joukkoon mitataan kaakao ja vanilja. Lopuksi lisätään tomusokeria pikkuhiljaa niin, että saadaan aikaan sopivan paksu mutta kuitenkin helposti levittyvä kuorrute. Jos käytät suolatonta voita, ripaus suolaa antaa viimeisen silauksen kuorrutteen maulle.
Kuorrute kaadetaan pohjan päälle ja levitetään tasaiseksi. Strösselit ripotellaan pinnalle heti, jottei kuorrute ehdi jähmettyä.
Kun kuorrute on jähmettynyt, leivonnainen leikataan sopiviksi annospaloiksi.
Pohja on juuri niin hyvää kuin mutakakku tai kladdkaka vain osaa olla, ja päällä oleva kahvikuorrute on yksinkertaisesti mielettömän hyvää! Vaikka en edes pidä kahvista juomana, tässä kahvin ja suklaan yhdistelmä on aivan lyömätön. Ja suklaa tekee pohjataikinasta niin mehevän, ettei tulisi mieleenkään arvella, että se on gluteeniton. Joskus nimittäin gluteenittomat mokkapalat vain pöllähtävät suusta, kun pohja on niin kuiva...
Strösselivana johtaa luokseni...
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.