Ne ovat täällä taas - olympialaiset. TV:n ääressä tulee vietettyä normaalia enemmän aikaa, joten halusin tehdä sellaista ruokaa, jota voisi näppärästi syödä kisoja katsellessa ja jota syödessä voisi edes aavistuksen aistia paikan päällä katsomossa istumisen tunnelmaa... Mitään perin brasilialaista tässä ruoassa ei ole, mutta voisin melkein vannoa, että myös Rion katsomoissa myydään pitsaa.

DSC_0746.jpg

Kaikki alkaa tietenkin hyvästä pohjasta, josta on olemassa varmasti yhtä monta näkemystä kuin on tekijää. Minusta pohjan tulee olla kupsakka ja runsas, melkein kuin pannupitsassa, eikä sellainen ohuenohut, joka rapisee suussa kuin näkkäri.

Kahteen pellilliseen pitsaa tarvitaan neljän desin taikina, joka syntyy seuraavista aineksista:

4 dl kuumaa vettä

2 tl suolaa

2 pss kuivahiivaa

9-10 dl vehnäjauhoja

6 rkl rypsiöljyä tai muuta mietoa öljyä.

Vesi lämmitetään vähintään +42-asteiseksi, ja siihen liuotetaan ensin suola ja sitten pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Sen jälkeen jauhoja lisätään pikkuhiljaa, kunnes ensin siirrytään sekoittamisesta vaivaamiseen ja lopulta lisäämään öljy. Rasvan jälkeen taikinaan voi lisätä vielä pienen määrän jauhoja, jotta saa aikaiseksi kuohkean mutta kiinteän taikinapallon.

Taikina saa kohota vesihauteessa noin 20 minuuttia tai niin kauan, että se kohoaa kaksinkertaiseksi.

DSC_0738.jpg

Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois, ja se kaulitaan kahdeksi pellin kokoiseksi pitsapohjaksi. Pohjat saavat kohota vielä tässä vaiheessa uudestaan, jotta niistä tulee oikein mehevät ja muhevat italialaiset pitsapohjat. Noin 15 minuuttia tai uunin lämpenemiseen kuluva aika on oikein sopiva kohotusaika, ja sen jälkeen pitsataiteilijat saavat päästää luovuutensa valloilleen täytteiden kanssa.

DSC_0743.jpg

Tässä kasvispitsassa on paseeratun tomaatin päällä runsain mitoin punasipulia, ylenpalttisesti tuoreita tomaatteja, roimasti artisokan sydämiä ja punaista paprikaa sekä pippurista basilikaa. Päälle vielä emmentalia tai muuta kohtuullisen voimakasta ja suolaista juustoa, niin keveä mutta todella maukas pitsaelämys on valmis.

Paistoaika on noin 15 minuuttia ja -lämpötila 225 astetta. Koska pohja on tosiaan paksu, kannattaa pitsaa paistaa ensin uunin alemmilla tasoilla ja muutamiksi viimeisiksi minuuteiksi nostaa ylemmäs saamaan kunnon paistoväri.

Annoksen päälle sopii vielä reilu nippu rucolaa, jonka sinappinen ja jopa hieman pistävä maku sopii mainiosti kasvisten kaveriksi :)

DSC_0748.jpg

PS. Toinen pitsapohja (joka ei päätynyt kuviin asti) sai päälleen tuoretta tomaattia sekä parmankinkkua, vuohenjuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja mustaleimaemmentaliin verhottuna. Todella herkullista, mutta myös hieman suolaista... Kokki ei tullut ihanien täytteiden huumassa ajatelleeksi, että kaikki suolaiset ainekset päätyivät samaan pitsaan. Ehkä vuohenjuusto päätyy ensi kerralla sulostuttamaan ja suolaistuttamaan kasvistäytettä :)