Suunnittelin viime viikolla, että maanantaileipomisesta voisi tulla vaikka tapa, ja ainakin vielä tänään vastasyntynyt perinne saa jatkoa. Nämä maapähkinävoi-suklaapikkuleivät ovat ihanan kauraisia eivätkä yltiöpäisen makeita mutta kuitenkin juuri niin herkullisia, että maanantai heilahtaa tiistaiksi aivan huomaamatta ;)

IMG_2323.jpg

Kaiken hyvän alku ja juuri on pehmeä margariini, maapähkinävoi, sokeria ja fariinisokeri, jotka vatkataan kullanruskeaksi ja pähkinältä tuoksuvaksi vaahdoksi. (Alla näkyvä alkuperäinen resepti on ruotsiksi, ja mikä olisikaan vastustamattomampi tapa ylläpitää kielitaitoa kuin lukea reseptejä!)

IMG_2309.jpg

Voi-sokerivaahtoon vatkataan kananmuna ja sekoitetaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset, eli kaurahiutaleet, vaniljasokeri, leivinjauhe sekä vehnäjauhot. Lopuksi pikkuleipätaikinaan käännellään rouhittua talousuklaata ja suolattuja, paahdettuja cashew-pähkinöitä.

IMG_2310.jpg

Tämä on juuri niitä taikinoita, jotka ovat melkein jopa parempia taikinana kuin paistettuna leivonnaisena. Siksi ei kannata olla suruissaan, jos pikkuleivät eivät mahdu edes kahdelle pellille; lopun taikinan voi syödä!

Se osa taikinasta, jonka kuitenkin haluaa paistaa, pyöritellään noin ruokalusikallisen kokoisiksi palleroiksi. Palleroita painetaan kevyesti haarukalla, jotta ne saavat muotonsa. 

IMG_2313.jpg

Paistoaika on pikkuleipien koosta noin 12-15 minuuttia 200 asteessa, ja valmiit pikkuleivät tunnistaa paahtuneen pähkinäisestä tuoksusta sekä kauniin ruskeasta pinnasta. Leivonnaisten kannattaa antaa jäähtyä pellillä, koska heti uunista otettua ne ovat vielä melko pehmeitä.

IMG_2325.jpg

Alkuperäisen reseptin otsikkoa siteeraten TOPPENGOTT! Rakenne on ihanan cookiemainen, rapsakka mutta sisältä kuitenkin aavistuksen tahmea ja sitkeä, ja maku yhdistelmä kauraa, pähkinää ja suklaata.

Maapähkinävoi-suklaapikkuleivät

100 g margariinia

100 g maapähkinävoita

1,5 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 kananmuna

2 dl kaurahiutaleita

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

100 g taloussuklaata

125 g suolattuja cashew-pähkinöitä.