Tästä se alkaa! Nimittäin Reseptin ja hellan välistä -blogin jouluvalmistelukalenteri, jonka ensimmäinen luukku tämä piparkakkupostaus on. Rakastan joulua ja aloitan sen tunnelmoinnin jo viimeistään lokakuun lopussa, mutta valmistelut alkavat tavan mukaan marraskuun alkupuolella – ja niin nytkin. Tästä hetkestä jouluaattoon reseptin ja hellan välys esittelee 24 jouluvalmisteluaan, ja ne postaukset tunnistat jouluvalmistelukalenteri-otsikosta. Ennen joulua on kuitenkin monia muitakin juhlia ja leipomishetkiä, joten jouluisten postausten lomassa on luvassa myös muun muassa isänpäivä, muutamat syntymäpäivät sekä muita ei-jouluisia leipomusaiheita (tämä tiedoksi ei-jouluihmisille, jos sellaisia sattuu olemaan ruudun äärellä ;)).

Jouluvalmistelut aloitan perinteisesti piparkakkujen teolla, ja niin siis tänäkin vuonna. Tuoksu on huumaava, kun neilikka, inkivääri, pomeranssinkuori, kaneli ja kardemumma poseeraavat rinta rinnan!

DSC_0804.jpg

Paraisten pipareiden ohje on ainoa ja oikea, jolla perheessäni on koskaan tehty pipareita. Mausteita on runsaasti, joten lopputulos on todella mausteinen ja maukas eikä vain sokerisen makea, kuten esimerkiksi teolliset piparit joskus ovat.

Kardemumma ei kuulu alkuperäiseen reseptiin, mutta se sopii piparkakkuihin ja jouluun minun mielestäni täydellisesti, joten ehdottomasti mukaan vain.

DSC_0807.jpg

Mausteiden lisäksi kattilaan tarvitaan oikeaa, suolaista voita, taloussokeria sekä tummaa siirappia.

DSC_0808.jpg

Ainekset kiehautetaan ja saadaan lopputulokseksi todella tummanruskea, paksu, kiiltävä, herkullinen siirappi.

DSC_0812.jpg

Siirapin täytyy antaa jäähtyä, jotta siihen lisättävät kananmunat eivät muutu kokkeliksi. Siirtäminen kattilasta kylmään astiaan nopeuttaa jäähtymistä, ja samalla itse saa nuolla kattilan. Voi autuus, mikään ei ole tähän aikaan vuodesta maukkaampaa kuin piparkakkutaikinan "juuri" <3

Taikinaan vatkataan ensin kananmunat yksitellen ja sen jälkeen sekoitetaan joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda. Jauhoja on hyvä lisätä pikkuhiljaa, mutta yleensä taikina vaatii jopa hieman enemmän jauhoja kuin ohjeessa on. Ja saattaapa joku lorauttaa taikinaan ruokalusikallisen konjakkiakin loppuvaiheessa...

DSC_0813.jpg

Koska minun mielestäni nimenomaan piparitaikina on herkullista ja paistamisesta tuleva tuoksu tuo joulutunnelman (ei niinkään ne valmiit piparit, hassua kyllä), minä jaoin taikinan neljään osaan ja pakastin kolme neljäsosaa.

Yhden osan annon tekeytyi kelmuun käärittynä vuorokauden jääkaapissa ja sen jälkeen pääsin leipomaan.

DSC_0815.jpg

Paraisten pipareiden ohjeen ihanuus on herkullisen maun lisäksi se, että taikina on todella helposti käsiteltävää. Se ei tartu juuri lainkaan kiinni, ja piparit paistuvat tasaisesti. Koska nyt on tämän juhlasesongin ensimmäinen leipomuskerta, halusin aloittaa perinteisillä muoteilla, kuten piparikuviolla ja sydämellä.

DSC_0819.jpg

DSC_0820.jpg

Annoksesta tulee juuri parahultaisesti kaksi pellillistä, mikä on nopea määrä leipoa ja paistaa vaikka arki-iltana työpäivän päätteeksi :)

DSC_0818.jpg

Paistoin pienempikokoisia sydänpipareita 200 asteessa noin 5 minuuttia ja hieman isompia "peruspipareita" 7 minuuttia. Ja kylläpä vastapaistetut piparit maistuvat hyvältä! Ensimmäinen satsi tuntuu katoavan alta aikayksikön, kun käsi hakeutuu keksipurkille yhä uudestaan ja uudestaan...

DSC_0825.jpg

Ja sydämet ovat niin sieviä, että niitä ei meinaa raaskia edes syödä!

DSC_0822.jpg

Paraisten piparkakut

250 g voita

2 dl sokeria

1,5 dl tummaa siirappia

2,5 tl kanelia

2 tl jauhettua neilikkaa

2 tl jauhettua inkivääriä

1 rkl pomeranssinkuorta

1 tl kardemummaa

(ripaus suolaa)

2 kananmunaa

noin 500 g vehnäjauhoja.

pipareita.jpg

Millaisin askelin teillä aloitetaan tunnelmoida lähestyvää joulua..?