Koko Suomi leipoo -ohjelman toisen tuotantokauden avausjaksossa leipureiden tuli tehdä bostonkakkua. Jaksoa kuolanneena mieleeni jäi kytemään ajatus bostonkakusta, mutta jostain syystä tekohetken kynnyksellä se muotoutui suolaiseksi. Tämä on siis ikään kuin yhteen liittyneistä sämpylöistä muodostunut leipä tai kakku - tai miksi ikinä sitä tahtookaan nimittää.

Ensin täytyy luonnollisesti tehdä taikina, ja koska tämä oli puhdas kokeilu, tein vain pienen annoksen:

25 g hiivaa

2,5 dl kevytmaitoa

0,5 tl suolaa

pieni loraus tummaa siirappia

hiivaleipäjauhoja niin paljon, että taikinasta tulee kiinteä ja käsistä irtoava pallo (minulla meni noin 6 dl)

Liuotin hiivan kädenlämpöiseen maitoon ja lisäsin suolan ja siirapin. Sekoitin taikinaan pikkuhiljaa jauhoja ensin puuhaarukalla ja lopuksi käsin vaivaten.

IMG_0946-normal.jpg

Valmis taikina sai mennä pyyhkeen alle kohoamaan puoleksi tunniksi, jonka jälkeen se oli noin kaksinkertaistanut kokonsa.

IMG_0947-normal.jpg

Kumosin taikinan jauhotetulle alustalle ja vaivasin käsin ilmakuplat pois. Sen jälkeen kaulitsin taikinasta levyn, jonka kokoa en nyt kyllä osaa arvioida, koska Herra Hakkarais -viivoitin ei ollut käden ulottuvilla tekohetkellä ;)

IMG_0948-normal.jpg

Nyt bostonin "ulkoseinä" on siis valmis ja vuorossa on täyte, joka tietenkin on koko homman sydän. Haaveksin punaisesta pestosta ja aurinkokuivatuista tomaateista, mutta koska en ollut etukäteen varautunut tähän leivontaprojektiin, täytyi tyytyä siihen mitä jääkaapista löytyi. Ja sieltä löytyi vihreää pestoa ja juustoraastetta. Sivelin kuitenkin taikinalevyn ensin ohuelti voilla, koska taikinaan en laittanut ollenkaan rasvaa. Sitten vain voikerroksen päälle ensin pestoa ja päälle juustoa.

IMG_0950-normal.jpg

Täyttämisen jälkeen käärin levyn rullalle pituussuunnassa ja leikkasin rullan 8 kutakuinkin yhtä suureen osaan.

IMG_0951-normal.jpg

Jokainen osa on yksi sämpylä ja yksi bostonin "terälehti", joten asettelin palaset leikkauspinta ylöspäin voideltuun irtopohjavuokaan. Tässä vaiheessa ei haittaa, vaikka palojen väliin jää rakoja, sillä hiivaleipätaikina kohoaa uunissa reippaasti.

IMG_0952-normal.jpg

Kuvan ottamisen jälkeen ripottelin vielä yli jääneen juustoraasteen palojen päälle ja laitoin vuoan uuniin. Asteita uunissa oli 200 ja aikaa kului 20 minuuttia, jonka jälkeen juusto ja sämpylöiden pinnat olivat paistuneet kullanruskeiksi ja sämpylät kasvaneet yhteen yhdeksi sämpyläkukaksi :)

IMG_0956-normal.jpg

Ihana yhdistelmä viljaisaa sämpylää, yrttistä pestoa ja tuhtia juustoa; kuin täytetty patonki yhdessä paketissa! :)

PS. Muistathan, että tällaiset sämpylät täytyy säilyttää jääkaapissa, koska sisällä on juustoa ja pestoa, jotka pilaantuvat herkästi huoneenlämmössä.