Sain mieluisan tehtävän leipoa työkaverini lomallejäämisen (ja ehkä vähän syntymäpäivänkin...?) kunniaksi täytekakun, josta riittäisi koko työporukallemme, joka koostuu noin 30 hengestä. Pitäisi kuulemma olla jotain melko perinteistä. Koska mansikka-aika ei oikein ole vieläkään koittanut, tein mansikkakakun sijaan hedelmäkiilletäytekakun. Tai oikeastaan kakut, koska tein kaksi kappaletta 22-senttistä 5 munan kakkua.

DSC_0268.jpg

Tein pohjat jo viime viikonloppuna, ja ne saivat tekeytyä pakkasessa eilisaamuun saakka, jolloin otin ne sulamaan illan täyttämistä ja koristelua varten.

5 munan täytekakkupohja

5 kananmunaa

1,75 dl sirosokeria

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

+ voita ja korppujauhoja vuoan (halk. 22 cm) voiteluun.

Tällä ohjeella tehty pohja on todella hyvä: se ei kohoa mahdottomasti paiston aikana ja pysyy siten tasaisena myös uunista ottamisen jälkeen. Monet kehuivat tänään kakkupohjan rakennetta, joten se myös tuntuu suussa hyvältä. Paistoaika on 35-40 minuuttia ja asteita uunissa 175.

Leikkasin kummankin pohjan kolmeen osaan. Kostutukseen käytin sokerilla hieman makeutettua kivennäisvettä, ja kakkujen täytteenä on mansikka-vadelmahilloa sekä kerma-tuorejuustotäytettä.

DSC_0239.jpg

Täyte (riittää kumpaankin kakkuun)

500 g marjahilloa

4 dl vispikermaa

450 g vaniljatuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

2 tl tomusokeria.

Täyttämisen jälkeen kakut menivät hetkeksi jääkaappiin tekeytymään, ja minä aloin ideoida ja suunnitella kakun koristeita. Koristeeksi olin varannut erilaisia hedelmiä, ja jopa mansikoita löysin pienen rasian! Inspiraationa minulla oli Ulla Svenskin Unelmakakut-kirja, jossa on todella kaunis hedelmäkiillepäällysteinen kakku.

DSC_0243.jpg

Käytin mansikoiden lisäksi viinirypäleitä, kiiviä sekä säilykepersikoita, -kirsikoita ja -mandariineja.

kakunp%C3%A4%C3%A4lliset.jpg

Sitten vain sommittelemaan! Sivelin hedelmien alle ohuen kerroksen hilloa, jotta hedelmistä mahdollisesti irtoava neste ei vetytä kakkua. Kuvataide oli koulussa minulle aina TODELLA vastenmielistä enkä koe olevani visuaalisesti millään lailla taitava, mutta näistä tuli minusta herttaisen näköiset ja kesäiset kakut :)

DSC_0257.jpg

Seuraavaksi "voitelin" kakkujen reunat ohuesti täytemassalla, jota jätin hieman juuri tätä tarkoitusta varten. Massa tasoittaa pienet epätasaisuudet, ja pursotukset tarttuvat hyvin kermaan.

DSC_0260.jpg

Vatkasin pursotuksia varten 4 desiä flora vispiä, josta saa kermaa tanakamman vaahdon. Laitoin noin 0,5 desiä tomusokeria ja aavistuksen vaniljasokeria mausteeksi, mutta en halunnut vaahdosta yltiöpäisen makeaa. Ja vaahtoa täytyy muuten vatkata kauan! Siitä pitää tulla todella napakkaa, jotta sitä saa pursotettua.

Pursotin reunat tähtityllalla, ja aivan viimeiseksi valelin hedelmät sokerikiilteellä. Kiillettä varten kiehautetaan 2 dl vettä, johon sekoitetaan 1 dl hyytelösokeria. Liemen annetaan jäähtyä, jolloin se myös paksuuntuu, ja sitä suditaan pullasudilla hedelmien päälle.

DSC_0263.jpg

Molemmat kakut olivat iltapäivään mennessä kadonneet, joten ilmeisen hyvin ne maistuivat syöjilleen :) Tässä vielä kuvat aamulta, kun molemmat kakut olivat koskemattomat. Kakku #1

DSC_0269.jpg

... ja kakku #2

DSC_0272.jpg