Törmäsin Instagramissa @HSruoan postaukseen varhaiskaali-nuudelisalaatista, joka näytti niin herkulliselta, että marssin saman tien kauppaan hankkimaan puuttuvat aineet ja ryhdyin tuumasta toimeen. Ja voi autuus! Minua ei sinäänsä tarvitse vakuutella salaattien ihanuudesta, vaan olen niiden suuri ystävä jo ennestään, mutta voi juku että ruoka osaa olla herkullista!

DSC_0231.jpg

Rapeaa ja raikasta varhaiskaalia (joka ei sitä paitsi maksa käytännössä mitään!), makeaa porkkanaa, lempeäntulista chiliä, rouskuvia pähkinöitä... Täydellinen yhdistelmä, joka on sitä paitsi täyttävä ja ravitseva :)

Alkuperäinen ohje löytyy täältä http://www.hs.fi/blogi/kiusauksessa/a1462760918855 ja oma versioni on seuraavanlainen:

Varhaiskaali-nuudelisalaatti:

400 g varhaiskaalia

2 porkkanaa

1 punainen keskimieto chili

1 nippu korianteria

100 g täysjyvänuudelia

1 dl suolattuja, paahdettuja maapähkinöitä

2 rkl seesaminsiemeniä

Kastike:

1 rkl hunajaa 

2 rkl valkoviinietikkaa

1,5 rkl rypsiöljyä

1 rkl seesamiöljyä (laitoin hieman reilusti, koska rakastan seesamiöljyn makua)

1,5 rkl limen mehua

1 rkl soijakastiketta

1 rkl makeaa chilikastiketta

muutama pyöräytys suolaa myllystä.

Ensimmäiseksi keitetään nuudelit, jotta ne ehtii valuttaa kylmällä vedellä ja antaa jäähtyä. Sen jälkeen kaali ja porkkana pilkotaan ohuiksi, suuhun sopiviksi suikaleiksi ja sekoitetaan keskenään kulhossa. Sekaan pilkotaan chili, josta on ensin poistettu siemenet. Myös korianteri hienonnetaan salaatin sekaan. Joukkoon lisätään myös pähkinät ja siemenet. Alkuperäisessä ohjeessa siemenet paahdetaan ja pähkinät rouhitaan, mutta minä haluan pähkinäni kokonaisina ja puolikkaina, kuten ne ovat, ja siemenet saavat olla naturelleja. Lopuksi salaattiin sekoitetaan kylmät nuudelit. Valmis salaatti kannattaa säilyttää sellaisenaan jääkaapissa ilman kastiketta, mikäli koko salaattia ei syö kerralla.

Kastike on helppo valmistaa: kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja joko kaadetaan salaatin sekaan tai lusikoidaan valmiin annoksen päälle.

DSC_0232.jpg

Hunajan makeus, soijan suolaisuus, etikan ja limen happamuus ja kirpeys, chilin pienenpieni polte ja seesamiöljyn paahdetun pähkinäinen maku ovat niin kertakaikkisen herkullisia yhdessä, että voisin lusikoida kastiketta suuhuni sellaisenaan. Ja kuinka paljon luonnetta kastike antaa sinäänsä yksinkertaiselle salaatille!

DSC_0224.jpg

Päälle vielä hieman siemeniä ja pähkinöitä pisteeksi iin päälle...

DSC_0230.jpg

Maistuu kesältä! Ja mikä ihaninta, tätä salaattia valmistuu kerralla isommallekin porukalle tai itselle muutamaksi kerraksi - ja tämä tuntuu vain paranevan, kun saa hieman tekeytyä :)