Ensimmäinen haukkaus raikasta raparperipiirakkaa ja täyteläistä vaniljakastiketta terassilla auringonpaisteessa - sounds good!

DSC_0191.jpg

Ensin täytyy tietenkin käydä raparperimetsällä, ja onneksi takapihalla rehottaa jo aimo puska punavihreitä aarteita. Tähän piirakkaan raparperia tarvitaan noin litra eli 4-6 vartta koosta riippuen.

DSC_0172.jpg

Raparpereista keitetään kompotti kuumentamalla kattilassa

2 rkl vettä

1,5 dl fariinisokeria ja

1 dl sirosokeria.

Kun sokeriseos alkaa kuplia, siihen kaadetaan raparperit ja annetaan kiehua muutama minuutti tai sen verran, että raparperit pehmenevät hieman. Lopuksi joukkoon lirautetaan vielä pari ruokalusikallista sitruunamehua.

DSC_0175.jpg

Pohjaa varten tarvitaan

180 g huoneenlämpöistä voita

180 g sirosokeria

1 kananmuna 

1 keltuainen

180 g mantelijauhoa

180 g vehnäjauhoa

2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

DSC_0176.jpg

Voi ja sokeri vaahdotetaan sähkövatkaimella vaahdoksi, ja siihen lisätään kananmuna ja yksi ekstrakeltuainen. Sen jälkeen sekoitetaan joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Minä tein piirakan korkeareunaiseen, noin 25-senttiseen piirakkavuokaan, ja siihen taikinaa tuli hieman reilusti. Painelin 2/3 taikinasta pohjaksi ja reunoiksi leivinpaperin päälle, nostelin lusikalla päälle kompottia niin, että jätin suuren osan irronneesta liemestä laittamatta. En nimittäin halua pohjasta vetelää mössöä, vaan kypsän ja kuohkean. Lopun taikinan ripottelin nokareina kompotin päälle, mutta en halunnut peittää piirakkaa kokonaan, ja siksi taikinaa tosiaan jäi hieman tähteeksi.

DSC_0177.jpg

Piirakka paistui 180 asteessa 20 minuuttia, jonka jälkeen alensin lämmön noin 160 asteeseen, jossa piirakka sai olla vielä 10 minuuttia. Sen jälkeen se tuntui tikulla kokeillessa kypsältä ja oli saanut kauniin pintavärin.

DSC_0183.jpg

Päälle vielä loraus ihanan täyteläistä ja kermaista vaniljakastiketta ja halutessaan myös kompotista yli jäänyttä paahtuneelta sokerilta ja kirpeältä raparperilta maistuvaa lientä - hipoo täydellisyyttä! :)

DSC_0188.jpg

Millä ohjeella sinä starttaat / starttasit raparperisesongin? :) Tämä resepti on peräisin Sikke Sumarilta ja löytyy esim. täältä http://www.livtv.fi/ohjelmat/sikke---ruokaa-rakkaudella/1377392-jakso-9-raparperi-mantelikakku.