Dansukkerilla on meneillään kilpailu #ihanitsetehty (http://ihanitsetehty.fi/), jossa etsitään Suomen kansallisherkkua. Ajatus sellaisesta herkusta, joka kuvastaisi jollain tavalla vuoden 2016 suomalaisuutta, jäi kutkuttamaan aivo- ja makunystyröitäni, ja tahtoisin nyt esitellä lopputuotokseni - neiti kesäheinän pullan.

DSC_0582.jpg

Mikä olisikaan enemmän suomalaista kuin pulla? Perinteinen pitko tai voipulla ei kuitenkaan täyttäisi ajatusta itse tehdystä tai itse keksitystä, ja sitä paitsi mielestäni pullakranssi on kuulunut suomalaiseen kahvipöytään jo niin kauan, että se kaipaa raikkaita vaikutteita aivan samalla tavalla kuin suomalaisuus tai Suomen kansallisuus on hyvin erinäköistä kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

Suomi tunnetaan ulkomailla metsistään ja niiden antimista, joten halusin ehdottomasti leivonnaiseeni metsämarjoja.

DSC_0558.jpg

Sinivalkoinen on toki ollut lippumme väritys jo vuosisadan ajan, mutta valkoisen ja sinisen yhdistelmä syntyi tähän leivonnaiseen ehdottomasti maku edellä - en havittele minkäänlaisia nationalistisia tai patrioottisia viittauksia, vaan pikemminkin ajattelen, että neiti kesäheinän pulla on saanut inspiraationsa ranskalaisista tartaleteista ja tanskalaisista viinereistä ja muuntautunut kotoisaan, suomalaiseen asuunsa.

DSC_0584.jpg

Kaikki raaka-aineet ovat kotimaisia, ja uskon että monet elintarvikkeita tuottavat yritykset ovat arvostetuimpien suomalaisten brändien joukossa, joten mitkä olisivatkaan paremmat kansallisherkun rakennuspalikat kuin Valion maito ja voi, Myllyn parhaan vehnäjauhot, Dansukkerin sokeri ja Fazerin suklaa...

DSC_0572.jpg

Suklaa ei kuitenkaan ole sitä kaikkein perinteisintä Fazerin sinistä, vaan makeaa ja maitoista valkosuklaata, jonka kanssa marjaa voisi varioida vuodenajanmukaan. Neiti syksysilmä voisi halutessaan vaihtaa mustikat vaikka puolukoihin tai karpaloihin. Mutta tähän aikaan vuodesta ehdottomasti joko metsä- tai pensasmustikoita.

DSC_0576.jpg

Kaikessa yksinkertaisuudessaan leivonnainen koostuu siis pullapohjasta, valkosuklaaganachesta ja mustikoista. Sitruunamelissan pienenpieni lehdykkä antaa aavistuksen raikkautta makean valkosuklaan vastapainoksi, ja mustikka ja sitruuna ovat uskomattoman herkullinen makupari yhdessä. Ehkä juuri leivonnaisen pelkistetty makumaailma ja ulkoasu ovat asioita, jotka miellän positiivisessa mielessä suomalaiseksi: olemme ehkä hieman vaatimattomia emmekä välttämättä kovin prameita ulospäin, mutta sydämellisiä lähemmän tuttavuuden jälkeen :)

Neiti kesäheinän pulla

Maailman pehmein pullataikina (noin 20 kesäheinäpullaa):

5 dl kevytmaitoa

2 dl taloussokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

1 kananmuna

2 pss kuivahiivaa

noin 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

150 g voita

+ kananmuna voiteluun

Valkosuklaaganche (riittää 4-5 pullaan):

2 rkl vispikermaa

100 g valkosuklaata

+ mustikoita 

+ sitruunamelissan pieniä lehtipareja.

1. Lämmitä maito +42-asteiseksi ja sekoita siihen sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna

2. Sekoita kuivahiiva pariin desilitraan jauhoja ja sekoita maitoon

3. Lisää taikinaan jauhoja pikkuhiljaa ensin puuhaarukalla ja lopuksi kädellä sekoittaen

4. Kun taikina on kimmoisaa eikä enää tartu kulhon reunoihin, lisää taikinaan huoneenlämpöinen voi ja vaivaa se taikinaan

5. Lisää sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä mutta kiinteä taikinamöykky.

6. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä vesihauteessa.

7. Vaivaa ilmakuplat taikinasta ja leikkaa tasakokoisiksi palleroiksi. Pyörittele pyöreiksi pulliksi ja anna kohota liinan alla ainakin uunin lämpenemisen ajan.

8. Paina pullien keskelle syvennys esimerkiksi lasin pohjalla, voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 8-12 minuuttia. Syvennystä voi tarvittaessa painaa uudelleen paistamisen jälkeen.

9. Valkosuklaaganache valmistetaan kuumentamalla tarttumattomassa kattilassa kerma, johon valkosuklaa sulatetaan. Seosta hämmennetään niin kauan, että se on aivan tasaista ja hieman jäähtynyttä. Jäähtynyt ganache kaadetaan varovasti pullan syvennykseen ja pinnalle ripotellaan mustikoita. Voila, ihan itse tehty! :)

DSC_0578.jpg