Kuivakakut ovat siitä kiitollisia tarjottavia missä tahansa juhlissa, että ne voi tehdä hyvissä ajoin pakkaseen, eivätkä ne säikähdä siellä oloa laisinkaan. Siksi jo tässä vaiheessa on erinomainen ajankohta tehdä joulun kuivakakut (tai ainakin osa niistä), ja lisäksi niiden taikinat maistuvat niin hyviltä, että on ihana päästä pikkuisen upottamaan sormenpäätä joululta maistuvaan taikinakulhoon... Tämä mehevä ja makea kakku on gluteeniton ja laktoositon taatelikakku, joka ei kuivakakkutittelistään huolimatta ole kuivaa nähnytkään!

DSC_0390.jpg

Kakku aloitetaan voitelemalla ja jauhottamalla vuoka. Voin tulee olla laktoositonta ja korppujauhojen gluteenittomia. Kun vuoka on jääkaapissa, taikinan teko aloitetaan kuumentamalla kattilassa kuivattuja taateleita, fariinisokeria ja omenamehua.

DSC_0375.jpg

Kun taatelit alkavat pehmetä, seos näyttää itse asiassa melko samalta kuin piparkakkujen teon alkuvaiheen siirappi! Taatelit soseutuvat miltei itsestään makeassa omenaliemessä muhiessaan, mutta minä surautin massan vielä sauvasekoittimella, jotta saan varmasti tasaisen seoksen. Kun taatelimassa on vielä kuumaa, siihen lisätään kuutioitu voi ja sekoitetaan niin kauan, että voi on täysin sulanut joukkoon.

DSC_0376.jpg

Sen jälkeen massan annetaan jäähtyä (jälleen verrattavissa pipareiden tekoon), jotta lisättävät kananmunat eivät kokkeloidu. Kananmunia ei kuitenkaan vatkata joukkoon sähkövatkaimella, vaan esimerkiksi puuhaarukalla sekoittaminen riittää. Lopuksi lisätään keskenään sekoitetut manteli- ja perunajauho sekä muskottipähkinä, leivinjauhe ja vaniljasokeri.

DSC_0378.jpg

Taikina on melko raskas ja tiivis, joten sitä paistetaan peräti tunti 175 asteessa. Toki jos omistaa supertehokkaan uunin, kannattaa jo 50 minuutin jälkeen kurkkia, ettei kakun pinta pala. Kuivumisesta ei niinkään olisi huolissaan, koska kakku on todella mehevä ja kostea. Valmis kakku saa jäähtyä sen verran, ettei sormet pala sitä kumotessa.

DSC_0393.jpg

Kumoamisen jälkeen kakku saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi, sitten mennä vuorokaudeksi jääkaappiin, ja lopuksi se menee kelmuun ja muovipussiin vuorattuna pakkaseen kaunis, jouluinen tarralappu kyljessään.

DSC_0075.jpg

Taatelikakku (GL, L)

250 g kuivattuja taateleita

1,5 dl omenamehua

2 dl fariinisokeria

150 g laktoositonta voita

2 kananmunaa

3,5 dl mantelijauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 rkl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl muskottipähkinää raastettuna

+ vuoan voiteluun voita ja esim. gluteenittomia korppujauhoja.