Ulkolämpömittari huitelee kymmenessä asteessa ja lauantai-illalla nautittu viinilasi vaihtui paksusta punaviinistä kukkeaan valkkariin - on siis kevät. Tuhdit pataruoat alkavat tuntua jo, noh, tuhdeilta, ja sieluni halajaa kaikkea kepeää ja raikasta. Ja sellaista tosiaan on tämä kesäkurpitsapasta, jossa on marinoituja linssejä, cashewpähkinöitä ja fetajuustoa.

DSC_0321.jpg

Linssit voi laittaa marinoitumaan jo edellisenä päivänä tai silloin kun on aikaa. Tästä annoksesta riittää lisäksi jonkin toisen ruoan tai salaatin lisäkkeeksi, tai annoksen voi myös puolittaa:

2 prk GoGreen punaisia linssejä

noin 2 rkl hyvää oliiviöljyä

puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori

pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna

pari kierrosta mustapippuria myllystä

pari kierrosta suolaa myllystä.

Linssit huuhdellaan (ovat siis jo paketissa kypsiä: raa'at täytyy tietenkin keittää ensin) ja kaadetaan kulhoon. Pienessä kulhossa tai lasissa sekoitetaan kaikki marinadin ainekset keskenään, ja valmis marinadi kaadetaan linssien joukkoon. Linssit saavat marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia, mutta tosiaan mieluummin vaikka yön yli, jotta maut tekeytyvät kunnolla.

Varsinainen pastan tekeminen alkaa pestyn kesäkurpitsan suikaloimisella. Kuorimaveitsellä, juustohöylällä tai julienneraastimella kesäkurpitsa suikaloidaan kuorineen päivineen ohuiksi "spageteiksi". Aivan siemenisintä keskikohtaa ei kannata ottaa tähän mukaan, mutta sen voi ujuttaa vaikka kasvissosekeittoon.

DSC_0316.jpg

Kesäkurpitsan lisäksi samanlainen toimepide tehdään parille kuoritulle porkkanalle, ja lisäksi yksi keltasipuli suikaloidaan ohuiksi suikaleiksi.

kesäkurpitsapastan kasvikset:

1 kesäkurpitsa (350 g riittää hyvin kahdelle)

2 porkkanaa

1 pieni sipuli

Kesäkurpitsat keitetään kevyesti suolatussa vedessä. Keittoaika on todella lyhyt, ihan 1-2 minuuttia niin, että kasvikset aavistuksen pehmenevät. Sipulit ja porkkanat kuullotetaan paistinpannulla, mutta niitä ei ole tarkoitus kypsentää pehmeiksi, vaan porkkanassakin saa olla reilusti suutuntumaa.

Jos haluaa hyvin luonnonläheisin annoksen, kasvikset voisi sekoittaa keskenään tällaisenaan ja syödä linssien kanssa. Tähän kahden sitruksen kesäkurpitsapastaan tulee kuitenkin sitruunamarinoitujen linssien lisäksi limepohjainen kastike, joka kaadetaan keskenään sekoitettuihin kasviksiin:

"pastakastike":

puolikkaan limen mehu ja raastettu kuori

1 rkl soijakastiketta

1 rkl riisiviinietikkaa

1 tl seesamiöljyä

1 pieni kynsi valkosipulia

seesaminsiemeniä

+ peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä halutessaan.

Valkosipuli ja inkivääri hienonnetaan ja kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. Todella herkullinen ja Aasia-henkinen kastike, joka sopii myös esimerkiksi salaatinkastikkeeksi.

Kastike siis sekoitetaan kesäkurpitsan, porkkanan ja sipulin joukkoon - ja ruoka on valmista. Annoksen pohjalla kasataan aimo keko pastaa ja päälle laitetaan kaikkia maukkaita lisäkkeitä: tuoretta korianteria, cashewpähkinöitä sekä fetajuustoa tuomaan suolaisuutta ja täyteläisyyttä.

DSC_0318.jpg

Ihan mielettömän hyvää! Raikasta ja freesiä, kevyttä ja silti ruokaisaa. Ilman fetajuustoa annos on kokonaan vegaaninen, joten juuston voi tietenkin jättää pois tai korvata vaikka tofulla. Marinoidut linssit ovat oma lemppariasiani tässä annoksessa, koska sitruunan raikkaus sopii niin täydellisesti hernemäiseltä maistuvien linssien kanssa, mutta vaaleanvihreä kesäkurpitsapasta on kyllä myös mainio juttu.

DSC_0319.jpg

Ja voiko pikaisempaa ruokaa olla? Jos linssien marinoitumista ei lasketa, kahdella ihmisellä meni 10 minuuttia tämän ruoan tekemiseen - that's my kind of food!