Omenatkin alkavat vihdoin kypsyä myöhäisestä satokaudesta huolimatta, ja myös ihania luumuja on nyt tarjolla! Syön kumpiakin hedelmiä joka päivä myös sellaisenaan eväänä ja välipalana, mutta kummastakin olisi mahdollisuus myös leipoa vaikka mitä ihanaa. Omenaherkut antavat vielä odotuttaa itseään (ehkä viikonloppuna olisi aikaa?), mutta nämä pikaisesti valmistettavat rommiluumut voi tekaista arjen kiireessäkin vaikka seuraavalle päivälle valmiiksi.

Ensin valmistetaan mausteinen ja tumma liemi luumuja varten...

20170915-141413.jpg

Kattilaan mitataan:

2 dl kylmää vettä

1,5 dl tummaa ruokokidesokeria

0,5 dl taloussokeria

1 vaniljatanko

noin 5 kokonaista neilikkaa.

Ainekset sekoitetaan ja liemi kuumennetaan kiehuvaksi niin, että kaikki sokeri liukenee. Jos mausta haluaa voimakkaammin vaniljaisen, vaniljatangosta voi kaapia siemenet mukaan liemeen. Liemen kuumentuessa pilkotaan luumut ja poistetaan niistä kivet. Tähän määrään lientä mahtuu 8–10 luumua.

20170915-141843.jpg

Kun kaikki sokeri on liuennut, liemeen lisätään noin 1 desilitra tummaa rommia. Mikäli alkoholin haluaa haihtuvan, liemen kannattaa antaa poreilla hiljalleen vähän aikaa. Jos rommin maun lisäksi pieni promillemäärä on OK, luumut voi laittaa heti kuumaan liemeen ja kattilan ottaa pois liedeltä. Hedelmien annetaan kylpeä lämpimässä rommiliemessä ainakin pari tuntia tai mielellään yön yli, jotta ne pehmenevät hieman ja imevät ihanaa lientä itseensä.

Juuri ennen tarjoamista lientä ja luumuja voi lämmittää hieman kattilassa, jotta vaniljajäätelö sulaa päälle valeltavan liemen alla juuri täydellisen syöntilämpöiseksi. Taatun syksyinen jälkiruoka on valmis hetkessä :)

20170915-155408.jpg

Jos kaikki luumut eivät tule kerralla syödyksi (miten niin muka voisi käydä..?), ne voi laittaa kaikkine liemineen ilmatiiviiseen lasipurkkiin, jossa luumut säilyvät jääkaapissa ainakin kaksi viikkoa.