"En tiennyt, että puolukasta voi saada näin hyvää", huudahti äitini, kun maistelimme hempeän vaaleanpunaista puolukkajäädykettä. Ja aika monta nam-sanaa itseltänikin pääsi, kun maistoin ensimmäisen lusikallisen keveää, kuohkeaa, pehmeää, makeaa, lempeää ja raikasta jäädykettä.

DSC_0065.jpg

Tämä pieni vaaleanpunainen herkku on juuri sopiva jälkiruoka kahdelle esimerkiksi ystävänpäivän menyyn päätteeksi. Valmistelu täytyy tosin aloittaa mieluiten edeltävänä päivänä, jotta jäädyke ehtii rauhassa pakastua.

Ainesosien lista on lyhyt, eikä toimenpiteetkään ole monimutkaisia:

2 dl osittain jäisiä puolukoita

1 kananmuna

0,75 dl sirosokeria

2 tl vaniljasokeria

2 dl laktoositonta vispikermaa.

DSC_0034.jpg

Puolukat soseutetaan ensin sauvasekoittimella soseeksi. Sen jälkeen kananmunat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, ja samoilla vatkaimilla toisessa kulhossa vatkataan kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Vaahdot ja sose käännellään varovasti sekaisin vaaleanpunaiseksi vaahdoksi, joka kaadetaan pakkasenkestävään astiaan.

DSC_0035.jpg

Minä käytin pienenpientä metallista torvivuokaa, jonka ensin huuhtelin kylmällä vedellä. En tiedä, onko huuhtelulla mitään merkitystä, mutta haluan uskoa, että sen ansiosta jäädyke irtoaa helpommin vuoastaan... Sitten vain kelmu päälle ja pakkaseen!

DSC_0036.jpg

Mieluiten yön yli pakastunut jäädyke kannattaa ottaa ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua sulamaan, jotta sen rakenne pehmenee ja maut pääsevät oikeuksiinsa. Vuoan voi kastaa vielä juuri ennen kumoamista kuumaan veteen. Ja kuten kuvasta näkyy, kun sulaminen pääsee alkuun, se etenee hyvinkin nopeasti...

DSC_0063.jpg

Mutta mitä lähempänä rakenne on pehmeän jäätelön tai jopa hyydykkeen rakennetta, sitä paremmin maut pääsevät esiin. Sitten vain lusikat ojoon ja hattaranpunainen herkkuhetki on valmis :)

DSC_0066.jpg