Kevät on antanut viime päivinä jo useita lupauksia saapumisestaan, mikä on saanut minut haaveksimaan jostakin unelmankeveästä herkusta. Mieliteko ei kuitenkaan kohdistunut mihinkään tiettyyn, joten selailin reseptikansioitani ja leivontakirjojani ja silloin sen keksin! Pumpulikakkua! Reseptissä lukee, että kakkua voi maustaa esimerkiksi mintulla tai sitruunamelissalla, mutta yrtit eivät tällä erää vastaa minun toiveitani. Pähkäilin ja tuumiskelin, kunnes keksin kuivatut mansikat! Mikä antaisikaan paremmin jo aavistuksen kesästä kuin mansikat :)

Siispä syntyi pumpulikakku kuivatuilla mansikoilla:

3 kananmunaa

2,5 dl sirosokeria

2,5 dl perunajauhoja

1 dl maissijauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

200 g sulaa margariinia

noin 0,5 dl kuivattuja mansikoita.

DSC_0336.jpg

Kakku on gluteeniton, joten se sopii myös keliaakikon kahvipöytään, ja perunajauho tekee kakun rakenteesta aivan uskomattoman pehmeän - nimensä mukaisesti kakku on kuin hennonhöttöistä pumpulia. Kakku on myös helppo tehdä: munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, vaahtoon siivilöidään keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi sulatettu margariini. Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia voidellussa ja jauhotetussa vuoassa. Minä käytin jauhotukseen tavallista korppujauhoa tällä kertaa, mutta gluteenittomaan kakkuun täytyy tietenkin käyttää gluteenitonta jauhoseosta tai vaikka kookoshiutaleita.

Kuivatut mansikat ovat minulle uusi tuttavuus, ja käytin niitä nyt ensimmäisen kerran. Maku on aidon mansikkainen ja jopa yllättävän kirpeä, sillä lastuissa ei ole ollenkaan lisättyä sokeria.

mansikka.jpg

Koska lastut ovat minusta aika isoja, pilkoin niitä vähän pienemmiksi ja sain näin aikaan myös herttaista vaaleanpunaista "tomua", jota pilkkoessa syntyi.

DSC_0326.jpg

Lisäsin mansikat taikinaan viimeisenä ja kääntelin varovasti nuolijalla. Palat olivat ilmeisesti kuitenkin niin kevyitä, että suurin osa niistä nousi taikinan pintaan! Jos siis tekisin nyt tätä uudestaan, ripottelisin palat varmaan kerroksina taikinan väliin vasta vuokaanlaittamisvaiheessa.

DSC_0328.jpg

Tässä kakussa nyt on joka tapauksessa runsaan mansikkainen raita pohjalla, ja muuten kakussa on vain pienenpieniä mansikkahippusia siellä täällä.

DSC_0332.jpg

Ripottelin palaseni päälle hieman lisää mansikkaa ja kuvittelin istuvani lempeässä kesäsäässä poutapilven alla :)