Äitini totesi, kun katseli kakun tekoani, että eipä olisi hän minusta lapsena uskonut, että joskus pipertäisin näin keskittyneesti kakkua. En olisi kieltämättä minäkään, enkä vieläkään pidä itseäni erityisen taitavana täytekakkujen tekijänä, mutta nautin kyllä niiden väkertämisestä. Ja sen takia tein viikonlopuksi pikkusievän sitruunakakun ilman sen kummempaa syytä :)

DSC_0866.jpg

Pohja on valtaisa kahden munan täytekakkupohja, jonka mittasuhteet laskin puolittamalla tavallisen neljän munan sokerikakkutaikinan:

2 kananmunaa

0,75 dl sirosokeria

0,75 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

+ voita irtopohjavuoan pohjan voiteluun.

Vatkasin munat ja sokerin ilmavaksi vaahdoksi (syntyipä näin pieni määrä nopeasti!) ja kääntelin joukkoo nuolijalla siivilän läpi lisätyt jauhot. 

Tämän kakun vuoan halkaisija on suureelliset 13 senttimetriä, ja koska reunojen korkeus on vain noin 3 senttiä, tein leivinpaperista korokelaidat, joiden sisään kaadoin kakkutaikinan. Kokeilin tällä kertaa sellaista metodia, että en laittanut taikinaan leivinjauhetta ollenkaan, ja vielä kaiken huipuksi pudotin vuoan pari kertaa noin viiden sentin korkeudelta pöydälle ennen uuniin laittamista, jotta ylimääräiset ilmakuplat ja muut epätasaisuudet häviäisivät.

Paistolämpötilaksi valitsin saman 175 astetta kuin isommillekin täytekakkupohjille, ja kakku kypsyi todella kauniisti ja tasaisesti 18 minuutissa.

DSC_0848.jpg

Annoin pohjan tekeytyä vuorokauden leivinpaperiin käärittynä muovipussissa, ja vasta sen jälkeen täytin ja kuorrutin sen. Täytteenä on makean tahmeaa sitruunatahnaa eli lemon curdia ja Valion sitruunarahkaa. Kostukkeena käytin sitruunalimsaa, ja peitin kakun samalla maustetulla rahkalla, jota käytin myös täytteenä. Ei siis kermaa laisinkaan!

DSC_0854.jpg 

Ulkopinnat kannattaa peittää niin, ettei isoja kolosia jää, jotta päälle tuleva sokerimassa asettuisi kauniisti ja tasaisesti.

DSC_0858.jpg

Sokerimassan käsittelystä huomasin muutaman asian:

1. Kostea ja lämmin syksysää on täydellinen keli käsitellä sokerimassaa

2. Massaa täytyy vaivata todella kauan (melkein 10 minuuttia!) ennen kuin sille edes kannattaa näyttää kaulinta

3. Massa kannattaa jättää tarpeeksi paksuksi (ehkä 2-3 mm), jotta se ei repeile kakun päälle aseteltaessa.

Minulla oli kilon paketti valkoista sokerimassaa, josta kakkuun meni ehkä noin 700 grammaa. Vaivasin koko möykkyä ensin noin 8 minuuttia, ja aloin sen jälkeen kaulita isommaksi pyöreäksi levyksi. Käytin tomusokeria sekä käsissäni, kaulimessa ja pöydällä, jotta käsistäni ei siirry kosteutta ja jotta levy ei tartu pöytään kiinni.

Kun levy alkoi olla sopivan kokonen, käärin sen kaulimen ympärille ja nostin kakun päälle. Silottelin reunoja tomusokeroiduilla kämmenilläni, ja reunat saa asettumaan kakun ympäille ilman ruttuja, kun sokerimassaa varovasti venyttää kauemmas kakusta ja samalla painaa kakkua vasten tulevaa massaa varovasti kiinni kakun kylkeen. 

(Tässä kohdin aloin oikeastaan ensimmäistä kertaa Reseptin ja hellan välistä -aikanani pohtia videopostauksen tekemistä, koska olisi paljon helpompi näyttää kuin selittää massan laittaminen.. Mitä mieltä olette?)

sokerimassakuorrute.jpg

Tässä vaiheessa kakku saa mennä jääkaappiin odottamaan koristeiden tekemistä, ja leipuri saa päästää kaiken luovuutensa valloilleen! Minun luovuuteni työkalut olivat tällä kertaa lisää sokerimassaa, liljankukkamuotit ja kultaista elintarvikehilettä.

Halusin pitää kukkien pohjavärin valkoisena, joten kaulin taas sokerimassan tasaiseksi levyksi. Otin levystä erikokoisia kukkakuvioita painomuoteilla ja laitoin osan kuivumaan kaulimen kädensijojen ympärille niin, että terälehdet taipuvat hieman sisään päin, ja osan sileälle alustalle kuivumaan tasaiseksi.

DSC_0861.jpg

Asettelin pari tuntia kuivuneet kukat kakun päälle ja sivuille, ja päällä olevia liimasin pisaralla sokerimassasta ja vedestä tehtyä "liimaa".

DSC_0868.jpg

Jotta kaikki ei olisi vain hääkakkumaisen valkeaa, sivelin osaan kukista tähtipölyä muistuttavaa kultahilettä.

DSC_0864.jpg

DSC_0868.jpg

Innostuin tekemään kukkia niin paljon, että kakun olisi täytynyt olla vähintään kolmikerroksinen, että olisin saanut kaikki käytettyä. Onko kellään ideoita, mitä ylimääräisillä kukilla voisi tehdä? ;)