Minulta tilattiin banaani-mansikkatäytekakku. Itse en ole suuri banaanin ystävä, ja emmin sen nopeaa tummumista, mutta sitähän tehdään mitä toivotaan! Kuulin myös, että joskus 70-luvulla täytekakut ovat olleet nimenomaan banaani- ja mansikkatäytteisiä, koska niitä on ollut saatavilla. Nostalgiahommia siis.

Oma pieni amppelimansikkani tekee oikein reippaasti satoa, ja siitä sain osan kakun mansikoista, mutta ihan ne eivät riittäneet vaan täytyi turvautua lisäksi torin mansikkamaahan ;)

DSC_0380.jpg

Tein ensin 8 munan täytekakkupohjan, jonka paistoin kääretortun tapaan kahdeksi uunipellin kokoiseksi levyksi. Jäähtyneet levyt leikkasin puoliksi ja tasoittelin reunat, jotta sain neljä tasakokoista pohjaa.

Täytteeksi tulee siis banaania ja mansikkaa.

DSC_0370.jpg

Koska banaani on aika voimakas ja hallitseva maku, päätin tehdä siitä täytteen vain yhteen kerrokseen. Mansikkaa sen sijaan tulee kahteen väliin. Käytin kostutukseen Spriteä, siivutin pohjalle mansikkaa ja vispasin mansikkakermasta, tavallisesta kermasta ja maustamattomasta tuorejuustosta vaahdon mansikoiden päälle.

DSC_0356.jpg

Banaanitäytteen tein yksinkertaisesta soseuttamalla pari kypsää banaania. Sekoitin soseeseen hieman sitruunamehua, jotta se ei tummuisi kakun välissä aivan mustaksi. Kaunista sose ei siltikään ollut, joten ehkä sen olisi voinut sekoittaa esimerkiksi pieneen määrään kermavaahtoa..? Ylimpään väliin tuli mansikkaa samalla tavalla kuin alimmaiseen, ja kakusta tulikin mukavan korkea ja tanakan oloinen.

DSC_0359.jpg

Seuraavana päivänä kuorrutin kakun. Koska teema edelleen oli perinteinen täytekakku, käytin samoja marjoja ja hedelmiä kuin täytteessä ja lisäksi kermavaahtoa. Tai itse asiassa sen verran poikkesin perinteisestä (en tiedä onko 70-luvulla ollut kasvirasvavalmisteita?), että käytin kerman sijaan flora vispiä, koska siitä saa napakamman ja kestävämmän vaahdon.

Ensin ohut kerros kauttaaltaan.

DSC_0367.jpg

Sitten koristeet ja hyytelösokerista tehty kiille, jotta banaanit eivät mustu. Luin joltain keskustelupalstalta, että kiille täytyy laittaa HETI banaanin pilkkomisen jälkeen, joten tein niin, että keitin ensin kiilteen valmiiksi ja sitten vasta aloin pilkkoa koristeita.

DSC_0371.jpg

Ja lopuksi vielä pursotukset reunoille. Käytin 12 millin tähtityllaa, jolla pursotin "renkaita" tai spiraaleja aivan vieri viereen. (Tässä vaiheessa vedin pois aiemmissa kuvissa näkyvän leivinpaperin, joka on mitä mainion keino suojata kakkupaperi ja tarjoilualusta sottaantumiselta. Laitetaan siis keskeltä halkaistu leivinpaperi kakun alle tekovaiheessa, ja vedetään palaset varovasti pois, kun kakku on valmis.)

.DSC_0378.jpg

DSC_0376.jpg

Tässä vielä resepti:

Pohja

8 munaa

3 dl sirosokeria

3,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

Paisto noin 175 asteessa 15-20 minuuttia uunipellin kokoisena levynä.

+ kostutukseen Spriteä

Täyte 1

2-3 kypsää banaania

1 tl sitruunamehua

Täyte 2

tuoreita mansikoita

2 dl mansikkakermaa

2 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

tomusokeria maun mukaan

Kuorrutus

tuoreita mansikoita

kiinteitä banaaneja

3 dl flora vispiä.