Kiljahtelin vienosti riemusta, kun näin, että S-ryhmän toukokuun yksi satokausituote on varhaiskaali. Tieto tarkoittaa sitä, että rapeat ja makeat pikku kaalinkerät ovat ilmestyneet kauppoihin, ja se taas puolestaan tarkoittaa, että minä saan koko talven kaipaamaani varhaiskaali-nuudelisalaattia!
Olen kyllä versioinut salaattia vähemmänkin varhaisella kaalilla ja jos jonkinmoisilla kasvis- ja yrttikomboilla aina hieman saatavuuden mukaan, mutta kyllä tämä HS:n Kiusauksessa-blogista alun perin löytynyt varhaiskaaliversio on aivan parasta.
Maukkaaseen salaattipohjaan tulee ensinnäkin iso, vehreä nippu korianteria.
Hienonnetun yrtin lisäksi salaattikulhoon pilkotaan yksi punainen chilipaprika ja laitetaan maapähkinöitä sekä pellavansiemeniä (alkuperäisversiossa seesamin-).
Makuainekset sekoitetaan ja joukkoon lisätään salaatin kasvikset eli pari porkkanaa sekä päätähti varhaiskaali, joka leikataan ohuiksi, tulitikkumaisiksi suikaleiksi tai tikuiksi. Porkkanasta voi tehdä samanlaisia tikkuja, mutta ne ovat helposti liian kovia, joten juustohöylällä tai kuorimaveitsellä on näppärä veistellä porkkanasta mukavan rapsakoita lastuja salaattiin.
Pelkkänä kasvissalaattinakin tämä on todella hyvää, mutta ruokaisamman salaatista saa, kun lisää siihen kylmiä nuudeleita. En enää edes muista, mitä nuudeleita alkuperäinen ohje käyttää, mutta minä olen tykästynyt täysjyvänuudeleihin. Yhden pienehkön varhaiskaalin ja parin ison porkkanan salaattiin minä käytän kaksi levyä nuudelia, jotka keitän kypsäksi ja jäähdyttelen kylmän veden alla kylmäksi ennen salaattiin lisäämistä.
Makunautinnon kruunaa oliiviöljypohjainen salaatinkastike, jossa maistuu yhtä aikaa suolainen ja makea, kirpeä ja hapan sekä pähkinäisyys ja mieto tulisuus – kaikkea mikä hivelee makunystyröitäni!
Kastikkeeseen minulla ei ole mitään tarkkaa ohjetta, vaan teen sen joka kerta hieman eri mittasuhteilla ja maistelun perusteella. Tässä kuitenkin ainesosat sellaisena kuin tällä kerralla ne mittasin:
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 limetin mehu
1,5 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
pari tippaa chiraza-chilikastiketta
pari rouhaisua suolaa myllystä.
Kaikki ainekset mitataan lasiin tai pieneen kannuun ja sekoitetaan. Maistelemalla varmasti löytää itselleen parhaimman suhteen laittaa makeita, suolaisia ja happamia ainesosia.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.