Suomessa vietetään Ruotsin mallin innoittamana kansallista korvapuustipäivää vuosittain neljäs päivä lokakuuta eli tänään. Ja mikäs sen parempi tapa viettää korvapuustipäivää kuin tehdä ja syödä pullaa. Minusta korvapuusteissa olennaista on pehmeä ja voinen täyte sekä pullassa itsessään maistuva kardemumma. Nämä gluteenittomat pullarullat ovat omineet korvapuustilta pehmeän ja kardemummaisen taikinan ja pehmeään voihin tehtävän täytteen, mutta makuina ovat pähkinä ja paahteinen sokeri. Ihan mielettömän hyvää kahvin kanssa, eikä sokkotestin maistaja edes tiennyt syövänsä gluteenitonta pullaa! Unholaan siis kuvitelma kivikovasta tai kuivankälpäkästä gluteenittomasta pullasta!

20170928-171421.jpg

Ja nämä pullat syntyvät vielä kaiken hyvän lisäksi todella helposti, sillä Pirkalta on tullut myyntiin pakastetuotteena gluteeniton pullataikina, joka on myös laktoositon ja jota saa ainakin isoimmista K-ryhmän liikkeistä. Tämä ei ole mainos, vaan aidon ilahtunut mielipiteeni todella hyvästä puolivalmisteesta.

Gluteenittomat maapähkinä-fariinipullat

1 annos Pirkka gluteenitonta pullataikinaa

+ gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta kaulitsemiseen

Täyte:

25 g suolaista, laktoositonta voita

2 rkl sileää maapähkinävoita

2 rkl fariinisokeria

hyppysellinen vaniljasokeria

+ kananmuna voiteluun

+ maapähkinärouhetta ja muskovadosokeria pinnalle.

Taikinan annetaan sulaa huoneenlämmössä noin 4 tuntia, minkä aikana taikina myös kohoaa. Pakkauksessa on 450 grammaa taikinaa, joten siitä tulee juuri sopivasti yksi pellillinen pullaa. Sulanut ja kohonnut taikina vaivataan kiinteäksi, yhtenäiseksi taikinapalloksi. Apuna voi tarvittaessa käyttää gluteenittomia jauhoja, joita tarvitsee viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa kaulita taikinaa suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Vaikka jauhoja tarvitsee sekä alustaan että kaulimeen, taikina ei ole mitenkään hankalasti käsiteltävää tai erityisen tarttuvaa. Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka "kiltisti" taikina taipui kaulimen tahtoon.

20170928-151045.jpg

Kaulitun taikinalevyn päälle levitetään täyte, joka sekoitetaan pehmeästä voista, maapähkinävoista sekä fariinisokerista.

20170928-150510.jpg

Täytetty levy rullataan tiukalle rullalle.

20170928-151438.jpg

Korvapuustit leikataan yleensä kolmion muotoisiksi palasiksi rullasta, jotta ne saadaan painettua tyypillisen korvapuustin muotoon, jossa ylhäältä päin katsottuna pullan keskellä on taikinaharjanne ja kummallakin reunalla vuorotellen taikina- ja täytekerroksia näkyvissä. Nämä pullarullat laitetaan pystyyn muffinivuokiin, joten rullasta leikataan 8 tasakokoista viipaletta.

20170928-151807.jpg

Palat asetellaan leikkauspinta ylöspäin muffinivuokiin, ja tarvittaessa pyöreää muotoa voi hieman kohentaa sormin, jos rulla on leikkaamisvaiheessa hieman litistynyt. Gluteenittomat pullat kohotetaan tässä vaiheessa: noin 45 minuuttia vedottomassa paikassa leivinliinan alla on hyvä. Loppuvaiheessa uunin voi laittaa kuumenemaan 225 asteeseen ja laittaa pellin lieden päälle saamaan hieman ekstralämpöä.

Kohonneet pullat voidellaan kananmunalla, ja päälle ripotellaan rouhittua maapähkinää ja karkeaa muskovadosokeria.

20170928-155403.jpg

Pullia paistetaan uunin keskitasossa 8-10 minuuttia tai sen aikaa, että pinta on kauniin tummanruskea ja pohja tuntuu kopauttaessa ontolta. Tämä taikina jää ihan uskomattoman pehmeäksi, joten luota kelloon ja pullan pintaväriin äläkä vahingossa paista pullia kuivaksi!

20170928-171556.jpg

Tai en edes tiedä, voivatko nämä pullat muuttua kuivaksi, sillä täyte on niin valtavan mehevä ja se imeytyy myös taikinakerroksiin. Söin suoraan uunista ottamisen jälkeen yhden pullan. Ja toisen. Ja kolmatta edelleen harkitsen vakavasti, sillä nämä ovat ihan tajuttoman hyviä! Pohjassa on mielettömän pehmeä rakenne ja taivaallinen kardemumman maku, ja täyte on täydellinen tasapaino suolaisen maapähkinävoin ja makean paahteisen sokerin välillä, jonka vielä täydentää suolaisenmakea rouhe pullan pinnalla. 

20170928-171450.jpg

Kuva kertonee päätökseni sen kolmannen pullan suhteen...