Tänään juhlitaan kaikkia isejä ja isänmielisiä. Omaa isääni juhlistan täyteläisellä suklaa-viskikakulla, jossa särmää antaa 12-vuotias skottilainen single malt Glenmorangie.
Kakkupohja on tavallinen 5 munan kakkupohja, johon on laitettu hieman kaakaojauhetta antamaan väriä.
5 kananmunaa
1,75 dl sirosokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta.
Kananmunat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, johon lisätään varovasti sekoittaen keskenään sekoitetut jauhot. Mahdollisimman kuohkean tuloksen aikaansaamiseksi jauhot kannattaa siivilöidä taikinaan.
Taikina kaadetaan hyvin voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 22 senttiä. Paistoaika on noin 40 minuuttia 175 asteessa.
Vähintään vuorokauden vetäytynyt pohja leikataan kolmeen osaan ja täytetään.
Kakkupohjien kostutukseen käytin 50:50 suhteella tehtyä kahvi-viskiseosta, ja täytteeseen tulee
200 g tummaa (70% kaakaota) suklaata
2 dl kermaa
3 rkl viskiä.
Kaikki raaka-aineet laitetaan kylmään kattilaan, ja seosta kuumennetaan koko ajan sekoittaen niin kauan, että se on tasaista ja kiiltävää.
Täyte saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kakun väliin laittamista. Seosta kannattaa sekoitella muutaman kerran jäähtymisen aikana, jotta rakenne pysyy tasaisena.
Suklaatäytettä ei tule paksua kerrosta kuten esim. tuorejuustosta ja kermavaahdosta tehtyä täytettä, mutta se on niin täyteläistä (!), että makua piisaa pienemmässäkin määrässä.
Myös kakun pintakerros kannattaa kostuttaa kahvi-viskillä (tai miksei halutessaan pelkällä viskillä..). Päälle tulee suklaakuorrutus, johon tulee
200 g suolaista voita
200 g leivontasuklaata (hieman vaaleampi kuin täytteessä)
2 rkl sokeria
0,75 dl maitoa + 0,25 dl viskiä
1 kananmuna.
Voi, suklaa ja sokeri laitetaan kylmään kattilaan ja kuumennetaan niin kauan, että seos on tasaista ja kiiltävää. Seos otetaan pois liedeltä ja annetaan jäähtyä haaleaksi. Haaleaan seokseen lisätään sekoittamalla haaleaksi lämmitetty maito-viskiseos. Sen jälkeen seos saa jäähtyä lisää, ja lopuksi siihen vatkataan sähkövatkaimella kananmuna.
Täyte saa jäähtyä jääkaapissa vähintään tunnin, jotta se on koostumukseltaan niin napakkaa, että se kestää kakun päällä. Liikaa se ei kuitenkaan saa jähmettyä, koska silloin tasaiseksi ja kiiltäväksi levittäminen on mahdotonta.
Kuorrutusta tulee reilusti, joten ei haittaa, vaikka osa valuisi yli äyräiden. Leipuri saa maistella siinä vaiheessa ;)
Kun kuorrute on jähmettynyt jääkaapissa kiinteäksi, minä käytin yli jääneen kuorrutteen reunojen pursotukseen. Se ei tietenkään ole pakollista, vaan kakun voisi hyvin jättää tällaiseksi ja esim. raastaa hieman suklaata tai laittaa muita koristeita pinnalle.
Kerrokset erottuvat todella kauniisti ja erilaiset suklaat maistuvat ihanalta.
Kuorrutus on makeampi kuin täyte, ja viskin aromi tuntuu selkeästi, mikä taittaa suklaan rasvaisuutta ja antaa mukavasti potkua. Tämä kakku ei ole varmasti lasten makuun, koska tämä ei ole oikeastaan makea, vaan tumma, tuhti ja täyteläinen. Ja viskinen.
Tämän syntisen herkun myötä oikein hyvää isänpäivää kaikille iseille! :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.