DSC_0028.jpg

Tämä perinteinen persikkapiirakka suorastaan loistaa kilpaa auringon kanssa. Tyypillisesti olen pääsiäisen aikaan syönyt rahkapiirakkaa, jossa on persikoita, mutta tänä pääsiäisenä rahkapiirakka oli rahkapiirakkaa ja persikat vallan aivan unohtuivat. Siispä mieli alkoi pikkuhiljaa tasaisin väliajoin ilmoitella, että persikkaa on saatava. Tein jo ksi päivä salaattia, johon laitoin tomaatin ja kurkun sijaan persikkaa ja viinirypäleitä, mutta siitäkös himo vain yltyi! Siispä piirakan tekoon.

Tämän piirakan pohja on muna-sokerivaahtotaikinapohjainen, mikä tekee rakenteesta ihanan kuohkean ja pehmoisen.

Piirakkapohja

2 kananmunaa

2,25 dl sirosokeria

4 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 prk (250 g) rasvatonta, laktoositonta maitorahkaa

50 g sulaa voita.

Kananmunat ja sokeri vatkataan ilmavaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoutuminen tapahtuu melko nopeasti, koska sokeria on niin paljon suhteessa kananmuniin. Vaahtoon käännellään jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Tässä vaiheessa taikina on todella paksua, ja melkein tuntuu, että kaikkia jauhoja ei saa sekoitettua. Lopuksi joukkoon kaadetaan maitorahka ja jäähtynyt voisula, ja siinä vaiheessa taikinan saa sekoitettu tasaiseksi, kosteaksi massaksi.

Taikina kaadetaan isoon piirakkavuokaan ja joko nuolijaa tai jauhotettuja käsiä apuna käyttäen se levitetään koko pohjan kokoiseksi. Päälle ladotaan aimo annos säilykepersikoita, jotka on viipaloitu tai kuutioitu halutun muotoiseksi.

Paistoaika on 30 minuuttia 200-asteisen uunin alatasolla.

DSC_0030-2.jpg

Kypsä piirakka tuoksuu makealta, paistopinta on kullanruskea ja piirakan reunat alkavat jo irrota vuoasta.

Lämpimänä suosittelen piirakan päälle nokaretta vaniljajäätelöä, joka sulaa ihanasti piirakan päälle. Kylmänä piirakka on taivaallista vaniljakastikkeen kanssa tai ihan sellaisenaan.

DSC_0036-3.jpg

Jopa tällaiseen 27-senttiseen piirakkavuokaan taikinaa tulee melko paksulti, joten myös hedelmää saa olla runsaasti. Toisaalta pohjakin on niin maukas ja ihanan kuohkea rakenteeltaan, että sen paljous ei haittaa yhtään.

DSC_0033.jpg