Vappu on jo aivan kulman takana, ja tässä illallisessa on jotakin hyvin keväistä ja rennon juhlavaa, joten miksipä tästä ei tekisi vaikka vappuaaton illallista? Päivän menuussa on siis paistettua lohta, sitruunaista risottoa ja sesongin herkkua parsaa.

DSC_0044.jpg

Tämä on kohtuullisen pikaruokaa, sillä veitsen käteen ottamisen jälkeen reilun puolen tunnin kuluttua istuin jo viinilasi kädessä ruokapöydässä. Ensin täytyy saada risotto aluille, sillä lohi ja parsat valmistuvat muutamassa minuutissa.

Sitruunainen risotto (6 annosta)

4,5 dl risottoriisiä

1 iso sipuli

1,5 dl valkoviiniä

noin 1,5 l kasvislientä

mustapippuria

ripaus suolaa

yhden pienen sitruunan kuori

3-5 vartta kevätsipulia

kourallinen parmesaaniraastetta

2 rkl mascarponejuustoa.

Ensin tehdään kasvisliemi, joka syntyy nopeasti, kun veden kuumentaa kiehuvaksi vedenkeittimessä. Liemi saa olla liedellä miedolla lämmöllä koko risoton teon ajan, jotta se ei ehdi jäähtyä. Kun liemi on valmis tai ainakin tekeillä, isossa kasarissa kuullotetaan hienoksi pilkottu sipuli öljyssä. Kun sipuli alkaa olla läpikuultavaa, joukkoon sekoitetaan riisi. Kun riisikin alkaa olla läpikuultavaa, joukkoon menee valkoviini ja mustapippuri. Sen jälkeen kasvislientä kaadetaan risoton joukkoon kauhallinen kerrallaan pikkuhiljaa niin, että risoton rakenne on koko ajan puuromainen.

Risottoa hämmennellään koko ajan, mutta toki ohessa voi tehdä muita valmisteluja. Parsoista leikataan paksut ja puisevat päät pois ja pinnasta kuoritaan kuorimaveitsellä uloin kerros pois. Sen jälkeen parsat voi laittaa kylmään veteen odottamaan keittämistä, joka kestää vain minuutin.

Kun risotto on poreillut hiljalleen noin 15-18 minuuttia (toki riippuu riisilaadusta: minä käytän Arborio-nimistä riisiä), riisi alkaa olla al dente mutta vielä hieman liian kovaa pureskeltavaksi. Siinä vaiheessa on sopiva hetki sekoittaa joukkoon sitruunan kuoriraaste sekä hienoksi pilkottu kevätsipuli, joka on vielä todella mietoa, joten sitä voi tuoreen yrtin tapaan käyttää avokätisesti.

Kun risotto on miltei valmista, parsakattila laitetaan kiehumaan ja lohimedaljonki paistumaan. Samalla risottoon sekoitetaan parmesaaniraaste sekä mascarponejuusto, minkä jälkeen ruoan ei enää tarvitsisi kiehua vaan juustot ainoastaan sekoitetaan joukkoon. Ja risottohan ei odota syöjiään, vaan syöjät odottavat risottoa. Eli valkkari jääkaapista lasiin ja syömään!

DSC_0047-2.jpg

Lohi on paistettu kuumalla pannulla muutama minuutti kummaltakin puolelta niin, että lohi on keskeltä edelleen kiiltävän punertavaa ja siis aivan mielettömän mehevää ja kosteaa. Mausteina on vain suolaa ja sitruunapippuria.

Parsat laitetaan kiehumaan kiehuvaan veteen, ja keittoaika on varsien paksuudesta riippuen noin 1-2 minuuttia. Keitinveteen on hyvä laittaa reilusti suolaa, ja heti keittämisen jälkeen vesi kaadetaan pois kattilassa ja parsojen päälle voi ripauttaa suolaa ja halutessaan lorauttaa tilkan myös hyvää oliiviöljyä.

DSC_0043-2.jpg

Jälkiruoka on vasta matkallaan pöytään, joten siitä vähän myöhemmin enemmän... Olen lisäksi menossa huomenna jäätelö- ja suklaakarnevaaleille, joten toivottavasti myös sieltä tarttuu mukaan uusia makuideoita ja -ajatuksia reseptin ja hellan välykseen... :)