Tein viime joulun alla kylmäsavulohihyydykekakkua, johon tehdään nimensä mukaisesti kylmäsavulohesta ja muun muassa tuorejuustosta ja kermasta hyydyke, joka laitetaan hapankorppupohjan päälle. Ohje löytyy täältä:

http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/11/tukku-liivatelehtia-pikkujouluvalmisteluja

Kyseinen kakku on aavistuksen vaikea leikata (ongelma tosin korjautuu tekemällä yksittäisiä annosvuoallisia), ja muutenkin on aina mahtavaa pyrkiä kohti vielä parempaa, joten tänä viikonloppuna kokeilussa oli jouluinen kylmäsavulohimousse.

IMG_1946.jpg

Ohje on peräisin Makuja kotoa -blogista, eikä bloggaaja ollenkaan turhaan reseptiään ylistä; on muuten herkkua! Linkki alkuperäiseen reseptiin on tässä,

http://makujakotoa.blogspot.fi/2012/12/joulupoydan-kunkku-lohihyytelo.html

mutta tätä versiota on maustettu aavistuksen eri tavalla. 

Kermavaahto, kermaviili ja piparjuurituorejuusto ovat moussen samettinen pohja, joten siihen kannattaa panostaa. Jos ainekset eivät sekoittamalla mene tasaiseksi massaksi, kannattaa ottaa sähkövatkain apuun.

IMG_1928.jpg

Kerma-tuorejuustoseokseen lisätään pieneksi pilkottu lohi sekä mausteet. Tähän mousseen on laitettu ruohosipulin sijaan tilliä sekä hyppysellinen suolaa ja sokeria ja rouhaisu mustapippuria.

IMG_1930.jpg

Joukkoon sekoitetaan myös oma joulun ajan suolainen suosikkini, kirjolohen mäti. Mousseen tuli yksi purkillinen eli 100 grammaa mätiä, mutta halutessaan osan voisi jättää päälle koristeeksi.

IMG_1932.jpg

Valmiiseen moussemassaan laitetaan 4 liivatelehteä, jotka liuotetaan sitruunanmehuun. Tähän mousseen on käytetty vain puolikkaan sitruunan mehu, mutta määrä riippuu varmasti myös sitruunan mehukkuudesta.

Valmis mousse hyydytetään jääkaapissa. Tämä yksilö ehti olla jääkaapissa yön yli, ja rakenne on uskomattoman hyvä!

IMG_1935.jpg

"Kakkua", jolta mousse muotonsa puolesta näyttää, on todella helppo leikata, ja rakenne on mätipalleroiden ja kermavaahdon ansiosta todella ilmava ja kevyt.

IMG_1946.jpg

Halutessaan moussen päälle voi puristaa hieman sitruunanmehua ekstraraikkautta antamaan, ja jälkikäteen arvioiden pieni tujaus piparjuuritahnaa antaisi mousselle vielä oivaa lisäsärmää!

Maistuu sellaisenaan taivaalliselta ja kotitekoisen mallasleivän päällä vielä paljon paremmalta; ehdottomasti tulee kuulumaan tämän talouden joulu- tai joulunalusperinteisiin tästä eteenpäin :)