Täältä se vihdoin tulee! Näkkäriskaban toinen kilpailija, nimittäin itse tehty rukiinen näkkäri! Ohje on aivan yhtä helppo kuin osanottaja nro ykkösenkin, vaikka kaikkia ainesosia ei saakaan kaadettua samasta pussista.

Rukiinen näkkäri

2 dl ruisjauhoja

1 dl seesaminsiemeniä

1 dl auringonkukansiemeniä

0,5 dl pellavansiemeniä

1 tl suolaa

0,5 dl öljyä

2,5 dl kylmää vettä.

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, jolloin saadaan aikaan melko löysä tahna. 

DSC_0037.jpg

Tahna levitetään lusikan tai muun avulla pellille, jossa on leivinpaperi. Taikinan ei tarvitse tekeytyä, vaan sen voi suoraan laittaa 150-asteiseen uuniin, jossa se saa paistua 50-60 minuuttia. Tässä taikinassa, toisin kuin edellisessä, taikinapyörällä tehdyt viillot pysyivät, joten niiden tekemisestä on hyötyä.

n%C3%A4kk%C3%A4ri.jpg

Viillot olivat selkeästi näkyvissä paiston jälkeenkin, joten näkkäri on helppo pilkkoa sopiviksi paloiksi.

DSC_0044.jpg

Testipalanen täytyi tästäkin maistella heti uunilämpimänä, ensivaikutelma oli erittäin positiivinen! Mutta siinä ne nyt nakottavat rinnatusten, ja battlen henkeen kuuluen täytyisi julistaa toinen paremmaksi toista...

DSC_0048.jpg

Järjestyksen ihmisenä tein tietenkin listan kummankin näkkärin plussista ja miinuksista, ja tältä ne näyttävät:

DSC_0045.jpg

Kummatkin ovat erittäin maukkaita omalla tavallaan: Risentan näkkärissä useat erilaiset siemenet maistuvat jokainen omanlaiseltaan, ja uunissa paahtuminen vain korostaa niitä entisestään. Omatekoinen näkkäri sen sijaan maistuu leipämäisemmältä, ja rukiin oma maku on ehdottomasti minun makunystyröitäny miellyttävä. Kaikki eivät vain voi syödä kotimaisia viljoja, joten silloin gluteeniton vaihtoehto on totta kai parempi. Pelkistä siemenistä öljyllä ja vedellä yhteen liitetty levy ei kuitenkaan minusta tunnu oikealta leivältä, jota näkkärin kuuluisi olla. 

Edullisuus ja kalleus on vähän "kaksipiippuinen miekka", kuten A. W. Yrjänä komeasti totesi tv:ssä, koska kertaostoksen kalleus on loppujen lopuksi pitkällä aikavälillä edullisempi. Nyt puhun kuitenkin kertaostoksen hinnasta, sillä minulla oli valmiina ainoastaan vesi, öljy sekä tavallinen ja sormisuola. Risentan siemensekoituspussi maksaa noin 3,50 €, kun taas ruisnäkkärin ainekset (ruisjauho sekä kolmia erilaisia siemeniä) maksavat noin 7 €, ja kuitenkin valmiista pussista tulee kaksi pellillistä omatekoisen näkkärin yhtä pellillistä vastaan. Sekoituspussista ei myöskään jää tähteitä happanemaan kaappeihin, mutta ainakaan marketeista siemeniä ei vielä saa irtokarkkiperiaatteella, vaan pakkauskoot ovat 300 grammasta ylöspäin. Samalla isot pakkaukset ovat myös avain edullisuuteen - nyt minulla on kaapissa ainekset vähintään kymmeneen pellilliseen näkkäriä!

Siispä, summa summarum, vedän kotiin päin ja totean tuomiona, että jatkoon menee kotitekoinen ruisnäkkäri ja vilttiketjuun jää kaupan valmis pussinäkkäri. 

 voittajan%C3%A4kk%C3%A4ri.jpg

Eläköön rouskuva näkkäri ja itse tehty leipä! :)