Etkö vielä tiedä, mitä tänään laittaisit illalliseksi? Ei se mitään, joskus paras vaihtoehto vaatii vähiten tekemistä. Espanjalaisista tapaksista vaikutteensa saanut suomalais-espanjalainen tapasillallinen on todella helppo valmistaa, ja siitä jokainen löytää takuulla omien makuhermojensa suosikit.

IMG_2125.jpg

Tarjolla on yleensä lihaa, kalaa, juustoja ja hedelmiä, joita kaikkia voi luonnollisesti vaihdella ja varioida sesongin ja ruokailijoiden mieltymysten mukaan.

Meillä kalaosastoa edustavat tällä kertaa kylmäsavulohi sekä kirjolohen mäti lisukkeineen. Perinteisesti nautimme mädin tumman leivän päällä smetanan, punasipulin ja sitruunan kanssa, mutta myös esimerkiksi vaalea leipä, smetana ja maustetut tomaatit maistuvat ihanalta mädin kanssa.

IMG_2124.jpg

Liha tapaksissa on yleensä erilaisia leikkeitä ja makkaroita, kuten tälläkin kertaa: Chorizomakkaraa, jonka mausteisuuden kanssa sopii täydellisesti yhteen oliiviöljyllä ja suolalla maustetut kirsikkatomaatit...

IMG_2127.jpg

sekä espanjalaista vuoristokinkkua (jamon serrano), kylmäsavuhärkää sekä voimakkaan punaista chorizoa myös leikkeleenä. Kun sulkee silmänsä ja maistaa jamon serranoa, voi välittömästi kuvitella olevansa Barcelonan vilkkaalla Las Ramblas -kadulla kuuman auringon alla siemailemassa sangriaa ja maistelemassa tapaksia...

IMG_2121.jpg

Kun on palannut mielikuvitusmatkaltaan illallispöydän ääreen, voi siirtyä omiin henkilökohtaisiin suosikkeihini, juustoihin!

IMG_2118.jpg

Valinnanvaraa on uskomattoman paljon - hyllymetreittäin pienissäkin liikkeissä, saati jos astuu kauppahalliin tai muuhun erikoisliikkeeseen. Tällä kertaa valintaseulan läpäisivät Valion pitkään kypsytetty vuoristojuusto Kreivi sekä Castellon valkohomejuusto ja mustapippurituorejuusto.

Juustojen kanssa sopii hyvin erilaiset hedelmät ja pähkinät, joten tarjolla oli muun muassa pehmeitä aprikooseja, kuivattuja taateleita, tuoretta päärynää sekä saksanpähkinöitä. Myös erilaiset oliivit, suolakurkut ym. pikkusuolaiset kuuluvat keskeisesti tapaskulttuuriin.

IMG_2119.jpg

Omia suosikkiyhdistelmiäni ovat vuoristokinkku yhdessä taatelien kanssa sekä vaalean patongin päälle kasatut valkohomejuusto, aprikoosi ja saksanpähkinät. Oi iloa, oi autuutta!

¡Bon appétit!