Hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! <3

Omalle äidilleni tein tänä vuonna kaksikerroksisen täytekakun, jossa maistuu tumma suklaa, maapähkinävoi, valkosuklaa ja mustaherukka.

DSC_0075.jpg

Aloitin kakun teon perjantaina, jolloin tein 6 kananmunan täytekakkutaikinan, jonka jaoin 20- ja 10-senttisiin irtopohjavuokiin. Lauantaiaamuna täytin kakut niin, että tein kermavaahdosta ja tuorejuustosta "pohjan" kaikkiin täytteisiin ja jaoin sen erillisiin kulhoihin, joissa lisäsin makuaineet. Suuremmassa kakussa on tummasuklaamousse ja maapähkinävoitäyte ja pienemmässä mustaherukkasose ja valkosuklaatäyte.

DSC_0085.jpg

Kuorrutin kakun eilen illalla. Alemmassa kerroksessa on pelkkä kermavaahto ja ylemmässä ohuelti kermavaahtoa ja sen päällä marsipaani. Kakkujen välissä ei ole mitään tukirakenteita eikä pahvia, joten kaikki osat ovat syötäviä. Viimeistelin kakun tänä aamuna tekemällä marsipaaniruusuja, joten äiti sai aamupalaksi täytekakkukahvit :)

Mustaherukka maistuu jopa yllättävän miedolta kakun sisällä, kun pelkäsin sen peittävän kaikki muut maut alleen. Ja mustaherukan maku sopii täydellisesti yhteen makean marsipaanin kanssa! Alemman kakun maapähkinävoitäyte on minusta kerrassaan i-ha-naa. ja juhlan sankarin mielestä valkosuklaatäyte on kaikkein parasta. Onnistunut kokonaisuus siis, vaikka erilaisia makuja on peräti neljä.

DSC_0080.jpg

Mutta aamiainenhan ei voi olla pelkkää makeaa ;) Niinpä perinteitä kunnioittaen makean kakun rinnalle tehdään meidän taloudessamme myös voileipäkakku, jonka teossa äiti oli kyllä mukana enemmän kuin tytär! Kakku on tehty ruisleivästä, ja sen sisällä on kylmäsavulohitäytettä ja katkaraputäytettä.

DSC_0063.jpg

Ja laseissa tietenkin kuplivaa! Juhlan kunniaksi Blue nun golden editionia, jossa tanssahtelee kultahippusia kuplien lomassa.

DSC_0064.jpg

Ruisleipä on sen verran jämäkkää, että kostutuksesta huolimatta kerrokset pysyvät kauniina ja selvästi erottuvina, ja kakkua on myös helppo leikata.

voileip%C3%A4kakku.jpg

Jokainen äiti on kakkunsa ansainnut, joten tässä vielä reseptit näihin ihanuuksiin:

Kaksikerroskakku

Pohja:

6 kananmunaa

3 dl sirosokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

180 asteessa pieni kakku n. 25 min ja iso 35 min

Kostutus:

noin 1,5 dl Spritea

Täytteiden pohja:

4 dl vispikermaa

400 g vaniljatuorejuustoa

Täyte 1 pieneen kakkuun:

noin 2 dl sokeroitua mustaherukkasosetta

2 liivatelehteä

Täyte 2 pieneen kakkuun:

noin 2 dl täytepohjaa

100 g sulaa valkosuklaata

Täyte 3 isoon kakkuun:

puolet jäljellä olevasta täytepohjasta

noin 0,5 dl tomusokeria

noin 2 dl maapähkinävoita

pari pyöräytystä suolaa myllystä

Täyte 4 isoon kakkuun:

loppu täytepohja

125 g sulatettua tummaa suklaata.

Päälle: 

4 dl kermavaahtoa

1 tl vaniljasokeria

2 rkl tomusokeria

marsipaania.

 

Kalavoileipäkakku

Pohja:

20 palaa ruisvuokaleipää

Kostutus:

kalalientä + sitruunamehua

Täyte 1:

180 g pakastekatkarapuja

1 prk creme fraichea

suolakurkkua

tilliä

sitruunanmehua

sinappia

Täyte 2:

150 g kylmäsavulohta

noin 1 dl creme fraichea

noin 1 dl majoneesia

tilliä

sitruunanmehua

mustapippuria

Kuorrutus:

2 prk katkaravun makuista tuorejuustoa

loraus creme fraichea notkistukseksi

Koristeet:

rucolaa

sitruunaa ohuina viipaleina

pari keitettyä kananmunaa.