Äitienpäiväkakku innoitti taas pitkän tauon jälkeen käyttämään kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia leivontaan. Niinpä viikonlopuksi täytyi keksiä leipomusta, johon kinuskia voisi käyttää. Tähän yhdistettynä televisiossa tiuhaan esiintyvä mainos uudesta maustetusta rahkasta, jonka makuna on päärynä-kinuski, sai aikaan idean kinuski-päärynäkääretortusta.

Homma alkoi, kuten äitienpäiväkakussakin, kinuskin keittämisellä. Kolme tuntia kiehuvassa vedessä tekee purkillisesta kondenssimaitoa paksua ja toffeemaista kinuskia.

20140510_165137%5B1%5D-normal.jpg

Kinuski on vasta jäähtyneenä jotenkin maitomaisen makuista ja rakenteista. Sen kannattaa antaa jäähtyä vähintään yön yli jääkaapissa, mutta minusta tuntuu, että se paranee päivä päivältä kylmässä ollessaan. Mutta tätä satsia en malttanut odottaa yhtä yötä kauempaa, vaan seuraavana päivä syntyi kääretorttutaikina. Koska ihanaa ohrakasta ei enää ole kaupoissa olemassakaan (siitä tulisi maailman parhaat kääretortut!), täytyy pohja tehdä peruna- ja vehnäjauhoista.

4 huoneenlämpöistä kananmunaa ja 1,5 desiä sirosokeria vatkataan ilmavaksi vaahdoksi, johon siivilöidään desilitra vehnäjauhoa, desilitra perunajauhoa ja teelusikallinen leivinjauhetta.

20140516_184549%5B1%5D-normal.jpg

Jauhot käännellään varovasti taikinan sekaan, ja valmista taikinaa paistetaan 200 asteessa noin 10 minuuttia.

20140516_190718%5B1%5D-normal.jpg

Hieman jäähtynyt taikina nostetaan leivinpaperin avulla pois pelliltä ja käännetään toisen, sokeroidun leivinpaperin päälle paistopinta alaspäin. Kunhan pohja on jäähtynyt kokonaan, siihen levitetään pilttipurkillinen (sokeroimatonta) päärynäsosetta. Piltti on hyvin mietoa, joten jos haluaa vahvemman päärynän maun, voi kokeilla päärynämarmeladia tai tekee itse oikeista hedelmistä jonkinlaisen soseen.

20140516_194746%5B1%5D-normal.jpg

Päärynäsoseen päälle tulee jääkaapissa odotteleva kinuski, mutta sellaisenaan se olisi kyllä liian makeaa jopa minun makuuni. Tykkään myös, että kääretortun sisällä on jonkinlainen maitotuote, joten tein täytteen desilitrasta vispikermaa (ei sokeria siihenkään), 200 grammasta maustamatonta tuorejuustoa ja 3 ruokalusikallisesta kinuskia.

20140516_195015%5B1%5D-normal.jpg

Kinuski värjää täyteen hieman epäesteettisen ruskeaksi, mutta kääretortun sisällä se ei haittaa ollenkaan. Pelkkä kinuski olisi kyllä vedet kielelle herauttavan väristä, mutta silti liian makeaa. Maku ennen näköä ;) Kun täytettä on tarpeeksi, kääretorttu - nimensä mukaisesti - kääritään rullalle.

20140516_195136%5B1%5D-normal.jpg

Päätypalat ovat leipurin etuoikeus; ne voi maistaa heti kättelyssä, mutta muuten torttu saa tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia. Sen jälkeen sitä voisi juhlaa varten koristella, mutta näin "kotitorttuna" sitä vain syödään :)

20140517_172015%5B1%5D-normal.jpg

Päärynää saa olla melko paksu kerros suhteessa kinuskitäytteeseen, jotta senkin maku pääsee tarpeeksi esille. Nämä täytteet eivät imeydy torttupohjaan, vaan kääretorttu on vielä melkein kaksi päivää leipomisesta oikein hyvä rakenteeltaan ja täyte- ja torttukerrokset on selkeästi erotettavissa toisistaan.