Kaikki tammikuun ruokaohjeet tuntuvat pursuavan sanoja raikas ja keveä, ja sinäänsä ymmärrän joulun jälkeen halun tehdä jotain ihan muuta kuin tuhteja ja (suklaan)täyteläisiä leivonnaisia. Tämä sitruksinen perunajauhokakku on kepeä ja ilmava kuin pilvi tai pumpuli, ja se maistuu raikkaalta limeltä.
3 kananmunaa
2,5 dl sirosokeria
2 tl vaniljasokeria
3,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 limen kuori
puolikkaan limen mehu
200 g margariinia
+ voita ja gluteenittomia korppujauhoja vuoan voiteluun
Ensin kakkua varten voidellaan ja jauhotetaan vuoka, ja koska kakku on muuten luontaisesti gluteeniton, kannattaa jauhottamiseenkin käyttää gluteenittomia jauhoja, jotta kakku sopii mahdollisimman monelle syöjälle. Sen jälkeen raastetaan limen kuori ja puristetaan puolikkaasta hedelmästä mehu talteen.
Sen jälkeen varataan margariini valmiiksi kattilaan, mutta ei laiteta sitä vielä sulamaan. Sen sijaan vatkataan kananmunat ja sokeri sekä vaniljasokeri vahvaksi, vaaleaksi vaahdoksi, johon siivilöidään sekaan perunajauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe ja sekoitetaan myös limen kuori ja mehu.
Lopuksi margariini kiehautetaan kattilassa, ja se kaadetaan kiehuvan kuumana taikinaan ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Valmis taikina kaadetaan torvivuokaan ja laitetaan 175-asteisen uunin alimmalle tasolle 50 minuutiksi.
Valmis kakku on kullanruskea eikä tartu kokeiltaessa puutikkuun.
Tämä kakkunen päätti kohota uunissa melko roimasti, joten jouduin hieman veitsellä irrottelemaan kakkua torvesta. Reunoilta se sen sijaan irtosi oikein kiltisti. Hieman jäähtyneenä kakun voi kumota, ja se säilyy mehevänä pari päivää kahvi- tai teepöydän herkkuna :)
Mukavaa loppiaisviikonloppua! :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.