20161119-183538.jpg

Minä olen tainnut hurahtaa kuivakakkuihin.

20161119-161653.jpg

Olen aiempinakin jouluina toki syönyt niitä mielelläni ja ollut keittiössä kun äitini on tehnyt niitä, mutta en muista oikein koskaan aiemmin tehneeni niitä itse. Toki yksittäisiä kokeiluja olen testaillut, mutta tämä on nyt jo toinen kuivakakku ihan lyhyen ajan sisään – ja ihastuin tähän jopa vielä enemmän kuin täydelliseksi hehkuttamaani gluteenittomaan taatelikakkuun, joka sekin on herkullisuudessaan jotain kielellistämiskykyni ulottumattomissa olevaa. Jos olet missannut sen ohjeen, käy pikimmiten korjaamassa asia esim. tämän linkin kautta:

http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2016/11/jouluvalmistelukalenterin-toinen-luukku-taivaallinen-taatelikakku

Mutta nyt siis tämänpäiväiseen kakkuun, joka ei tosin ole gluteeniton mutta laktoositon ja kananmunaton kyllä, joten aika moneen joulupöytään tämäkin sopii. Kakku on kuin mehevää piparkakkutaikinaa, jonka sisältä paljastuu pieni  ja herkullinen yllätys...

Luumuinen joulukakku suklaasydämellä

4 dl vehnäjauhoja

1 dl taloussokeria

1,5 dl fariinisokeria

1,5 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

1 tl vaniljasokeria

2 tl ruokasoodaa

175 g laktoositonta voita

1 dl luumumarmeladia

2 dl laktoositonta turkkilaista jugurttia

12–15 kpl Fazerin joulusuklaakonvehtia

+ voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun.

Kakun valmistaminen alkaa tuoksun levittämisestä keittiöön – nimittäin jauhamalla kardemumman siemenet ja neilikat hienoksi morttelissa. 

20161119-143159.jpg

Hienonnetut mausteet sekoitetaan muiden kuivien aineiden kanssa kulhossa sekaisin puuhaarukalla. Rasva sulatetaan mikrossa tai kattilassa ja annetaan hieman jäähtyä. Jäähtyneeseen rasvaan sekoitetaan sekä luumumarmeladi että jugurtti, ja kun ne ovat tasaisena massana, massa kaadetaan kuivien aineiden joukkoon. Ja jälleen vain sekoitetaan; ei voisi olla helpompaa!

20161119-144628.jpg

Noin puolet taikinasta kaadetaan 1,8-litraisen, voidellun ja jauhotetun torvivuoan pohjalle ja sitten tulee paras osuus! Fazerin punakultaisessa kääreessä olevat joulusuklaamakeiset ovat parasta mitä maa päällään kantaa... Ja koska konvehteja myydään vain 300 gramman pakkauksissa, saat syödä yli puoli rasiaa mausteisia, piparkakkumaisia, aavistuksen rouskuvia suklaakonvehteja, koska tarvitset niitä enimmillään 15 kappaletta kakkusi sydämeksi.

20161119-145100.jpg

Jotta syöjälle ei heti paljastu kakun suklaasydän, se peitetään lopulla taikinalla. Pintaa voi hieman tasoitella lusikalla, ja sen jälkeen kakku menee 175-asteisen uunin alimmalle tasolle noin 50 minuutiksi.

20161119-145250.jpg

Valmis kakku ei tartu kokeilutikkuun, sen pinta on kauniin tummanruskea ja uunista leijailee vastustamaton joulun tuoksu.

Kakku saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kumoamista, mutta sen jälkeen se irtoaa kyllä oikein humahtamalla. Ja tiedättekö mitä, tätä kuivakakkua voi syödä heti! Yleensä kuivakakkujen tulee antaa tekeytyä päivä tai kaksi tai pari viikkoa, mutta eihän se tällaiselta hätähousulta onnistu. Ja ah ihanuus, tämä kakku on maukasta heti!

20161119-161542.jpg

Luumun maku tosin tulee esiin vasta jääkaapissa vietetyn yön jälkeen, mutta lämpimäisenä suklaasydän levittää ihanaa suklaan ja piparkakkumausteiden makua koko kakkuun ja kakun rakenne on ihanan pehmoinen. En ole edes ihan varma, kumpi on parempaa, jääkaappiviileä ja luumuinen vai uunilämmin ja piparkakkutaikinamaisen mausteinen... Molempi parempi :)

Jääkaapista kakku kannattaa nostaa huoneenlämpöön ainakin puoleksi tunniksi ennen tarjolle asettamista, jotta suklaakarkit eivät ole kivikovia ja hankaloita tarpeettomasti leikkaamista.

20161119-183706.jpg

Resepti on saanut inspiraationsa Valion ohjeesta, ja alkuperäisen ohjeen äärelle pääset tästä: http://www.valio.fi/reseptit/luumukakku/.