Ajatelkaa, syyskuu on jo puolivälissä! Keittiössä huomaan syksyn iskeneen täydellä höyryllä siitä, kun maustekaapin sisältö, tumma siirappi sekä fariinisokeri alkavat kuulua vähän leivonnaiseen kuin leivonnaiseen. Graafisen kaunis muskottipähkinä

 muskottip%C3%A4hkin%C3%A4.jpg

ja kaneli sekä vaniljasokeri maustavat näitä rouskuvia ja sattumaisia syksypikkuleipiä. Käytin ainesosien mittaamiseen amerikkalaisia kuppimittoja, joten yksi yksikkö on tässä tapauksessa 2,8 desilitraa.

DSC_0159.jpg

Omena-karpalocookiet

75 g voita

1,3 kuppia fariinisokeria

1 kananmuna

0,3 kuppia vaniljakastiketta

2 kuppia vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia

noin puolikas raastettu muskottipähkinä

1 kuppi rouhittuja hasselpähkinöit

1 kuppi pieneksi pilkottua omenaa

1 kuppi kuivattuja karpaloita.

Ensin pidetään pilkkomissulkeiset: hasselpähkinät rouhitaan, omena pilkotaan pieniksi kuutioiksi ja halutessaan karpaloitakin voi hieman veitsellä pieniä. Myös muskottipähkinän voi raastaa valmiiksi jo heti alussa.

DSC_0146.jpg

DSC_0003.jpg

Sen jälkeen varataan kuivat ainekset eli jauhot ja mausteet yhteen kulhoon. 

DSC_0145.jpg

Voi kun tuon kulhon tuoksu tulisi ruudun läpi – kaneli ja muskottipähkinä ovat uskomattoman aromaattisia! Erityisesti muskotti jää suorastaan leijailemaan nenään, koska se ei ole minulle niin usein käytetty mauste kuin kaneli.

DSC_0139.jpg

Kun "esivalmistelut" on tehty, uunin voi laittaa kuumenemaan 200 asteeseen ja taikinan teon aloittaa. Ensin vatkataan pehmeä voi ja fariinisokeri ilmavaksi vaahdoksi, ja siihen lisätään ensin kananmuna ja sitten vaniljakastike koko ajan vatkaten. Vatkainta käyttäen joukkoon lisätään myös keskenään sekoitetut kuivat aineet, mutta kun tulee pähkinöiden, karpaloiden ja omenan vuoro, on syytä siirtyä nuolijan tai puuhaarukan käyttöön.

Taikinasta otetaan noin ruokalusikallisen kokoisia nökäreitä, jotka saa laittaa pellille melko tiiviisti, koska ne eivät hirveästi leviä. Minä en kuitenkaan kokeilun ensimmäisen pellin kohdalla sitä tiennyt, joten jätin varmuuden vuoksi ronskisti tilaa ;)

DSC_0148.jpg

Litistin näkösiä hieman haarukalla ennen uuniin laittamista juuri siltä varalta, että cookiet eivät leviäisi yhtään. Eivätkä ne juuri levinneetkään.

DSC_0150.jpg

Sopivaksi paistoajaksi osoittautui noin 12 minuuttia, jonka jälkeen reunat ja korkeimmat huiput alkoivat olla kullanruskeita ja rakenne rapea mutta edelleen sisältä pehmoinen.

Cookiet saavat jäähtyä kokonaan pellillä ennen rasiaan tai muualle (suuhun!) siirtämistä, jotta ne ehtivät rapsakoitua. 

DSC_0158.jpg

Muskottipähkinä on melko voimakas mauste, joten sitä kannattaa laittaa vähemmän kuin puolikas, jos ei pidä muskotista tai jos ei ole varma pitääkö. Seuraavalla kerralla on sitten helppo tarvittaessa lisätä :) Karpalot ovat ihanan makeita, pähkinät paahtuneet herkullisiksi ja omena pitää koko cookien todella mehevänä ja pehmeänä – nämä ovat täydellisiä vaikka iltapäiväteelle.

DSC_0154.jpg