Joskus ajoitus vain yksinkertaisesti on huono. Kuten vaikka silloin, kun on ehtinyt leipoa ystävälleen syntymäpäiväkakun ja muitakin herkkuja ja ystävä sairastuu eikä pääse juhlistamaan omia juhliaan. Noh, silloin täytyy soveltaa (tai syödä kaikki itse...) ja kutsua vaikka omat vanhemmat keskivertoa prameammalle iltapäiväkahville, jossa tarjolla on lohipiirakkaa ja kinuski-maapähkinävoitäytekakkua.

DSC_0231.jpg

Lohipiirakka

Pohja:

100 g margariinia

2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl leseitä

3-4 rkl vettä

Täyte:

kypsennettyä uunilohta (jossa perusmausteet)

2 salottisipulia

kirsikkatomaatteja

1 prk creme fraichea

1,5 dl maitoa

3 kananmunaa

150 g juustoraastetta

mustapippuria, suolaa, sitruunanmehua

Ensin valmistetaan pohja, jota varten margariinia, jauhot ja leseet nypitään keskenään taikinaksi. Lopuksi lisätään vähän kerrallaan kylmää vettä juuri sen verran, että taikina pysyy koossa.

Tätä pohjaa ei tarvitse pitää välissä jääkaapissa, vaan sen voi paistaa suoraan. Minä käytin 28-senttistä piirakkavuokaa, johon taikinasta sai mukavasti myös vähän reunaa. Paistoaika on noin 10 minuuttia 225 asteessa.

Paistamisen aikana on hyvä nyppiä lohesta mahdolliset ruodot pois ja hienontaa sipulit aivan pieneksi hakkelukseksi. Lohi ja sipuli laitetaan esipaistetun pohjan päälle ja piirakka laitetaan taas uuniin, nyt noin 5 minuuttia riittää.

Sinä aikana ehtii juuri valmistaa täytteen, jota varten sekoitetaan ensin creme fraiche ja maito tasaiseksi massaksi. Massaan vatkataan esim. haarukalla kananmunat ja lopuksi laitetaan osa juustoraasteesta sekä oman mielen mukaan mausteita. Minä laitoin ripauksen mustapippuria ja suolaa sekä kunnon lorauksen sitruunanmehua.

Massa kaadetaan lohi-sipuliseoksen päälle, sen päälle pilkotaan vielä kirsikkatomaatteja ja koko komeus kruunataan juustoraasteella. Uuni saa edelleen olla 225 asteessa, ja piirakkaa paistetaan noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on kokonaan hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

DSC_0232.jpg

Makeana tarjottavana on siis kinuskitäytekakku. Tein pohjan pakkaseen jo alkuviikosta, koska olen huomannut, että pakastaminen tiivistää kakun rakennetta jopa paremmin kuin yhden yön tekeytyminen jääkaapissa ja että se helpottaa kakun tasaista leikkaamista todella paljon. Koska juhlat oli alunperinkin tarkoitus pitää pienimuotoisina, neljän munan kakkupohja riittää mainiosti.

Kinuskitäytekakku

Pohja:

4 kananmunaa

1,5 dl sirosokeria

1 dl vehnäjauhoja

0,75 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

+ kostutukseen ProFeel toffeejuomaa maidolla ohennettuna

Täyte 1:

0,5 prk maustamatonta tuorejuustoa

0,5 prk kermaa

kinuskiksi keitettyä kondenssimaitoa

noin 1 dl suolapähkinöitä

Täyte 2:

0,5 prk maustamatonta tuorejuustoa

0,5 prk kermaa

2 rkl fariinisokeria

3 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita

Kuorrutus:

2 dl kermaa

2 dl fariinisokeria

1 rkl voita

+ halutessaan 2 dl flora vispiä reunojen pursotukseen

kinuski-maap%C3%A4hkin%C3%A4kakku2.jpg

Täytteiden "pohja" kannattaa tehdä ensin valmiiksi ja vasta maustamista varten jakaa se kahtia. Kerma vatkataan ensin vaahdoksi, ja kermavaahtoon sekoitetaan maustamaton tuorejuusto. Tässä vaiheessa ei kannata laittaa ollenkaan sokeria, koska kondenssikinuski ja fariinisokeri makeuttavat täytteet.

Kerma-tuorejuustoseos jaetaan kahteen kulhoon, ja toiseen sekoitetaan noin puolet kondenssikinuskipurkista sekä rouhittuja suolapähkinöitä ja toiseen puolestaan maapähkinävoita sekä hieman fariinisokeria antamaan makeutta.

Kun kakku on täytetty, se saa mennä jääkaappiin tekeytymään kinuskin keittämisen ajaksi. Kermaa ja fariinisokeria keitetään koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai niin kauan, että kinuski saa upean ruskean sävyn ja on riittävän paksua. Sen jälkeen kinuski otetaan pois liedeltä ja siihen sekoitetaan nokare voita antamaan kiiltoa. Noin huoneenlämpöiseksi jäähtynyt kinuski kaadetaan ja levitetään kakun päälle.

Koska tämä kakku on paistettu 20-senttisessä vuoassa, kinuskia tulee kakun kokoon verraten aika reilusti, joten kakun voisi jättää semi nakediksi eli antaa kinuskin valua myös reunoille mutta jättää ne muuten paljaiksi. Tässä versiossa on kuitenkin flora vispistä tehdyt pursotukset reunoilla, kun halusin kokeilla pienenpientä tähtinauhapursotintani.

kinuski-maap%C3%A4hkin%C3%A4kakku.jpg

Jos pitää Snickersista, pitää takuulla myös tästä. Ihanan kiehtova suolaisen ja makean yhdistelmä, jossa sattumina maapähkinärouhetta sisällä ja isompia paloja päällä. Kondenssimaidosta keitetty kinuski maistuu aivan erilaiselta kuin päällä oleva kinuski, mikä on myös kiinnostava makuyhdistelmä suussa. Ehkä ensi syntymäpäiviksi saan juhlakalunkin paikalle ja kehittelen tästä kakusta 2.0-version, johon saisin ujutettua vielä suklaata jossain muodossa... :)