Tämä syntisen herkullinen mutta nopeasti ja vaivattomasti valmistuva pähkinä-kinuskipiiras on kaiken hyvän lisäksi helposti muunnettavissa gluteenittomaksi, joten siitä pääsee nauttimaan moni. Tähän pohjaan tulee Dominoja, mutta yhtä lailla ne voi korvata gluteenittomilla suklaakekseillä. Ja pohja onkin kakun tekemisen kolmesta vaiheesta ensimmäinen.
1. Pohja
Murskataan 250 grammaa Domino-keksejä ja sekoitetaan murska noin 40 grammaan sulatettua voita.
Painellaan seos 20-senttisen irtopohjavuon pohjalle, johon on laitettu leivinpaperi. Jos pohja tuntuu paksulta, siitä voi muotoilla myös reunoja.
Laitetaan pohja jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
2. Täyte
Mitataan 2,5 desiä sirosokeria ja 2/3 desiä kylmää vettä kattilaan.
Pilkotaan pienemmäksi 4,5 desiä halutunlaisia suolapähkinöitä. Minä käytin puolet maapähkinää ja puolet casheweita.
Varataan loput ainekset eli 1 desi kermaa, 70 grammaa voita kuutioina sekä 2 teelusikallista vaniljasokeria.
Sitten vain toimeen! Vedestä ja sokerista kiehautetaan ensin siirappi. Huom! Kuumentumisen aikana ei kannata mennä sekoittelemaan sulavaa sokeria, jotta siihen ei tule klimppejä. Siirappi saa kiehua niin kauan, että sokeri paahtuu kauniin ruskeaksi. Aluksi tuntuu, että mitään ei tapahdu, mutta loppujen lopuksi sokeri paahtuu hetkessä, joten kattilaa on syytä päivystää koko ajan.
Kun seos on kauniin väristä, se otetaan pois liedeltä ja joukkoon sekoitetaan ensin kerma ja sitten voi. Kermaa kaadettaessa seos kuohuu melko paljon, joten kuumaa höyryä on syytä varoa! Ja tässä kohdin täytyy sekoittaa jo voimakkaasti, että massasta tulee kauniin tasaista. Voin lisäämisen jälkeen kinuski laitetaan takaisin liedelle miedolle lämmölle, ja sitä keitellään noin 5 minuuttia.
Lopuksi kinuskiin sekoitetaan vaniljasokeri ja pähkinät, ja suolaisen makea pähkinä-kinuskitäyte kaadetaan pohjan päälle.
Kakku menee taas siksi aikaa jääkaappiin, kun valmistetaan kuorrutus.
3. Kuorrutus
Kaikki ainekset eli 50 grammaa tummaa suklaata, 50 grammaa maitosuklaata, 60 grammaa voita ja pieni loraus glukoosisiirappia sulatetaan mikrossa tasaiseksi ja kiiltäväksi kuorrutteeksi, joka kaadetaan kakun päälle.
Minä otin kakun pois irtopohjavuoasta ennen kuorrutteen levittämistä, jotta se saa valua houkuttelevan näköisesti yli reunojen. Namskis!
Sitten vain syömään :) Rouhin koristeeksi vielä hieman suolapähkinöitä.
Kinuski-pähkinätäyte erottuu hauskasti kuorrutuksen alta, kun kakusta leikkaa paloja.
Mutta kovin isoa palaa tätä ei voi kerralla syödä, sen verran tuhtia ja makeaa on!
PS. Alkuperäinen ohje on Herkkuleivonta-lehden numerosta 3/2015. Olen muokannut ohjetta erityisesti pohjan ja kuorrutuksen osalta, mutta täyte on tehty aivan reseptin mukaan.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.