Joulua ei tule ilman näitä kahta herkkua: rocky roadia ja fudgea. Rocky roadin ohjeen, joka ei tosin ollut edes sen niminen, olen alun perin löytänyt jostain nuortenlehdestä vuosia sitten, ja se on vuosien varrella kulkenut melko pitkän matkan alkuperäisestä asusta ja on juuri tällaisenaan suussa sulavaa.
Rocky road on suklaan ja erilaisten herkkujen yhdistelmä, johon tietenkin voi laittaa juuri niitä aineksia, joista itse eniten pitää. Minä rouhin ensin cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä ja kuorellisia manteleita noin 20x30-kokoiseen vuokaan.
Pähkinöiden päälle lisäsin rusinoita, pilkottuja kuivattuja aprikooseja sekä säilykekirsikoita.
Seoksen viimeistelevät kookoshiutaleet ja vaahtokarkkipalaset.
Päälle sulatin ensin 200 grammaa tavallista leivontasuklaata, jotta "sattumat" saadaan tarttumaan toisiinsa.
Leivontasuklaan lisäksi sulatin 100 grammaa tumminta löytämääni suklaata sekä 100 grammaa valkosuklaata, joilla sekä täysin jääneitä koloja että tein erimakuisia kohtia.
Herkku saa olla yön yli jääkaapissa jähmettymässä, minkä jälkeen sen voi pilkkoa sopiviksi suupaloiksi ja laittaa kauniisiin makeisvuokiin :)
Nohevimmat matikkapäät huomaavat, että kaikkea 800 grammaa ei saatu käytettyä tähän herkkuun, joten lopun 400 gramman käyttötarkoituksen kerron seuraavaksi.
Maailman paras fudge
Purkillinen kondenssimaitoa
400 g leivontasuklaata
125 g voita
ripaus suolaa
1 rkl konjakkia.
Kondenssimaito on herkullista, paksua maitotiivistettä, jota köyhässä Neuvostoliitossa on kuulemma syötetty lapsille makeannälkään. Se on herkullista myös vahvan venäläisen teen kanssa. Tässä reseptissä maitotiiviste kuumennetaan kattilassa kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen, koska se palaa todella helposti pohjaan.
Kuuma tiiviste nostetaan pois liedeltä ja siihen sekoitetaan pilkottu suklaa. Kun massa on tasaista, siihen lisätään huoneenlämpöinen voi, suola ja konjakki. Tarvittaessa massan voi nostaa takaisin sammutetulle liedelle, jos se ei muuten meinaa sekoittua. Valmis, kiiltävä massa levitetään vuokaan ja laitetaan jääkaappiin jäähtymään vähintään 4 tunniksi.
Tällä reseptillä tehtyä fudgea ei tarvitse paloittelunkaan jälkeen pyöritellä tomusokerissa tai muussa, sillä palaset pysyvät todella hyvin muodossaan ja ovat kiinteitä, joten tämä on (taivaallisen makunsa lisäksi!) oivallinen lahjaidea :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.