Varaslähtö #isojiihin jatkuu, sillä tänään uunissa hautui suoraan Amerikasta tullut uusi joulusesongin lempparimme, bataattilaatikko.
Resepti on peräisin Valiolta (http://www.valio.fi/reseptit/bataattisoselaatikko/), mutta teimme kaksinkertaisen annoksen ja muuntelimme mausteita oman mielemme mukaisiksi. Emme ole koskaan äitini kanssa kokeilleet tehdä muiden ohjeiden mukaan, koska tämä osui viime jouluna ensimmäisenä käteen ja oli heti nappiosuma!
Ensin kilo kuorittua bataattia keitetään pehmeäksi suolatussa vedessä. Vettä laitetaan juuri sen verran, että bataatit peittyvät.
Kypsyminen vie kuutioiden koosta riippuen 10-20 minuuttia.
Kypsymisen jälkeen osa keitinvedestä kannattaa ottaa syrjään, jotta soseuttaessa massasta ei tule liian vetelää. Bataatit soseutetaan sauvasekoittimella sileäksi ja tasaiseksi soseeksi, joka maustetaan. Me laitoimme:
4 rkl korppujauhoja
3 rkl tummaa siirappia
0,5 tl suolaa
1/3 muskottipähkinä raastettuna
1 maustemitallinen valkopippuria.
Lopuksi massaan sekoitetaan 2 kananmunaa ja 2 purkkia (yht. 240 grammaa) smetanaa. Tasaiseksi sekoitettu massa kaadetaan voideltuun uunivuokaan, päälle ripotellaan korppujauhoja ja perinteiseen tapaan myös pieniä voinokareita.
Tästä annoksesta tuli Arabian uunivuoan lisäksi yksi pieni alumiinivuoallinen. Laatikot saivat paistua samassa uunissa 175 asteessa noin tunnin ja vartin.
Lopputuloksena on päältä rapea ja sisältä samettisen sileä ja suussa sulavan suloinen bataattilaatikko :) Muskottipähkinä kruunaa bataatin maun, ja suosittelen sen kokeilemista muihinkin laatikkoruokiin ja myös leivontaan! Kokonaisesta pähkinästä raastettu muskotti on jotain aivan muuta kuin purkista otettu jauhe!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.