Tein ensimmäistä kertaa elämässäni uunissa paistettavaa juustokakkua. Inspiraation sain ihanaakin ihanammalta Leilalta, joka leipoo televisiossa toinen toistaan herkullisempia herkkuja. Kukaan, joka väittää, että ruotsin kielestä ei ole mitään hyötyä, ei ole katsonut Leila bakaria! Alkuperäinen resepti löytyy täältä http://www.leila.se/chocolate-swirl-cheesecake/recept/bakverk/index1,23.htm?id=3645, mutta minä en mitenkään voinut tehdä noin isoa annosta kakun kokeiluluonteen ja vähäisten syöjien vuoksi, joten sovelsin jonkin verran.

20141107_192441.jpg

Keksipohjan tein aivan samalla periaatteella kuin Leila:

Murskasin upean modernilla muussinuijalla (se toimi tässä tarkoituksessa hienosti!) 200 g Divestivejä...

20141107_094243.jpg

... ja kaadoin sekaan 50 grammaa sulatettua voita.

20141107_094558.jpg

Painelin keksimuruseoksen irtopohjavuokaan, jonka pohjalle laitoin vielä leivinpaperin. Paistoin pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia, jonka aikana valmistin täytteen.

20141107_094939.jpg

Ensin laitoin 75 grammaa tummaa suklaata sulamaan, jotta suklaa ehtii jäähtyä ennen massaan päätymistään.

20141107_100455.jpg

Sen jälkeen aloin valmistaa varsinaista juustomassaa suureen leivontakulhoon, ja tein koko massan ilman sähkövatkainta. En tiedä, olisiko esim. sokeri täytynyt sekoittaa massaan vatkaten, mutta koska munat tulee ohjeen mukaan lisätä sekoittamalla eikä vatkaamalla, noudatin samaa menetelmää joka vaiheessa.

Ensin 300 grammaa Philadelphia-tuorejuustoa ja 250 grammaa maitorahkaa sekoitetaan keskenään.

20141107_095409.jpg

Seuraavaksi lisäsin massaan 0,75 desiä sokeria ja 1 teelusikallisen vaniljasokeria ja sekoitin nuolijalla ansiokkaasti, jotta sokeri ei ratise hampaissa valmista kakkua syödessä. Sirosokeri on tavallista kidesokeria hienompaa, joten sen käyttäminen edesauttaa myös :)

20141107_095632.jpg

Massan makeus tuntui sopivalta, joten siirryin seuraavaan vaiheeseen: mittasin puoli desiä kermaa ja rikoin 2 kananmunaa.

20141107_095950.jpg

Lisäsin ensin munat kahdessa erässä ja sekoitin massan joukkoon. Lopuksi lisäsin kerman ja jälleen sekoitin. Massasta tuli ihanan kiiltävää ja vaniljasokerin vaniljahiput näyttivät houkuttelevilta :)

20141107_100151.jpg

Tässä vaiheessa otin pohjan uunista ja säädin lämpötilaa MUKAMAS 130-140 asteeseen, mutta todellisuudessa laitoin uuniin noin 120 asteeseen. Humanisti on ilmeisesti aivan kädetön numeroiden kanssa... 

Valkoisesta massasta otin noin puolet toiseen kulhoon, ja sekoitin siihen sulatetun suklaan.

juustokakkumassa.jpg

Lopuksi ladoin nuolijalla kummastakin kulhosta massaa paistetun pohjan päälle ja tein muutamia mosaiikkia muistuttavia kuvioita ja kiemuroita valkoiseen ja ruskeaan massaan.

20141107_100846.jpg

Laitoin kakun uunin alimmalle tasolle ja ajattelin, että paistoaika olisi noin 50-60 minuuttia, koska alkuperäisessä kakku on melkein puolet isompi ja paistoaika on 80-90 minuuttia. Vajaan tunnin jälkeen menin kurkkaamaan uuniin, ja kakku näytti edelleen hyvin raa'alta. Siinä vaiheessa huomasin erheeni ja nostin lämpötilan noin 140 asteeseen. Kaiken kaikkiaan kakku oli uunissa yhden tunnin ja 15 minuuttia,jonka jälkeen se oli läpikotaisin hyytynyt mutta edelleen kiiltävä.

20141107_113501.jpg

Annoin kakun jäähtyä vuoassaan, ja vasta viilenneenä irrotin sen.

20141107_124226.jpg

Kakun kuviointi on mielestäni kaunis, ja myös maku on todella hyvä. Se ei ole liian imelää, vaan ennemminkin täyteläinen ja runsas. Rakenne on aivan erilainen kuin hyydytetyissä juustokakuissa. Minun versiossani on suhteessa enemmän rahkaa tuorejuuston määrään nähden, mikä toki myös vaikuttaa rakenteeseen, mutta silti kakku on samettinen ja kirjaimellisesti sulaa suussa.

Yleensä amerikkalaiset juustokakut ovat kai aika korkeita, joten siinä mielessä tämä ei ole aito juustokakku, mutta  tämä on savolainen tulkinta kakusta ;) Tuhdin aterian päälle jälkiruuaksi pieni pala näinkin matalaa kakkua on aivan riittävä minulle - amerikkalaisista en mene takuuseen :)

20141107_192327.jpg

Alkuperäisessä ohjeessa suklaamassaan tulee 3 ruokalusikallista espressoa, jota minä en käyttänyt ollenkaan, mutta uskon, että se sopisi tähän todella hyvin. Myös konjakki tai kahvilikööri antaisi varmasti mahtavan säväyksen :)