Syksy on ihanaa aikaa, kun hiljalleen koko kesän vallalla ollut sadonkorjuuaika huipentuu: metsät notkuvat sieniä, puut omenoita, tomaatit kypsyvät ja mullan alla muhii jos jonkinnäköistä juuresta ja vihannesta... Muista sadonkorjuun ihmeistä postailen hieman myöhemmin, mutta tänään samoilin perheomenapuun uumenissa.

Yhdellä oksalla kasvaa pieniä vaaleanpunaisia omenoita...

IMG_0867-normal.jpg

ja toisella suuria vaaleanvihreitä omenia...

IMG_0866-normal.jpg

Kaikissa siemenet alkavat olla jo ruskeita ja hedelmäliha ei-enää-kivikovaa, joten on aika aloittaa omenapiirakkasesonki!

Amerikkalaiseen omenakakkuun tulee muna-sokerivaahtotaikina ja kaneli-sokeroituja omenalohkoja. Omppuja tähän reseptiin meni 7 kappaletta, mutta toki määrä koon mukaan ;)

Taikinaan menee

6 kananmunaa

3 desiä sirosokeria

5 desiä vehnäjauhoja

1 teelusikallinen leivinjauhetta

100 grammaa sulaa margariinia

Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, vaahtoon siivilöidään jauhot ja lopuksi joukkoon sekoitetaan sulatettu rasva. Taikinaa ja lohkottuja omenoita laitetaan vuokaan kerroksittain niin, että tästä määrästä tulee kaksi kerrosta taikinaa ja kaksi kerrosta omenaa noin 20x30-senttiseen moduulivuokaan.

IMG_0874-normal.jpg

Jos haluaa tehdä pyöreän piirakkavuoallisen, puolikas annos taikinaa ja vähempi määrä omenaa riittää hyvin. Tämän kokoista piirakkaa paistoin 175-asteisen uunin alatasolla 40 minuuttia, minkä jälkeen se oli kullanruskeaa ja irtosi helposti leivinpaperista.

IMG_0878-normal.jpg

Palanen lämmitän omenapiirakkaa ja sen päälle vanilla custardia, joka on keltaista ja paksua vaniljakastikkeen omaista herkkua, joka ei kuitenkaan ole yhtä makeaa kuin vaniljakastike.

omenakakku-normal.jpg

Tämä custard on tehty Yorkista ostetusta instant custard -valmisjauheesta (Jamie Oliver sanoo: "the best pudding is the bought pudding" = paras vanukas on ostettu vanukas), mutta jos haluaa maistuvampaa ja vähemmän esanssisen keltaista, tässä on hyvä resepti, jolla olen itse tehnyt paksua vaniljakastiketta:

3 dl maitoa

1 keltuainen

2 rkl vaaleaa maizenaa

1 rkl vaniljasokeria TAI yhden vaniljatangon siemenet.

Kaikki ainekset paitsi vanilja sekoitetaan kylminä kattilassa ja kuumennetaan kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun vaniljakastike pulpahtaa, siihen lisätään vanilja ja kastike siirretään toiseen astiaan jäähtymään. Pinnalle kannattaa ripotella sokeria tai kastiketta kannattaa sekoitella välillä, jotta siihen ei muodostu kalvoa pinnalle.